Piri Reis sergisi açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Piri Reis sergisinin açılışını yapmak üzere Topkapı Sarayı Müzesine geldi.

Piri Reis sergisi açıldı
23 Ocak 2013 Çarşamba 18:40 tarihinde eklendi, 1.900 kez okundu.

 

Açılışa Topkapı Sarayı Müze Müdürü Haluk Dursun ve diğer davetliler katıldı. Bakan Günay sergiyle ilgili konuştuktan sonra Piri Reis haritasının bulunduğu bölümün kapıları habercilere açıldı. Haritanın ısı ve ışıktan zarar görmemesi için, haberciler tarafından flaşsız çekim yapıldı.
 
PİRİ REİS ÜRÜNLERİ SATIŞTA
 
Sergi açılışı öncesi bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, " Bu yıl sevindirici bir biçimde Piri Reis'in haritasının yapımının 500. yılı vesilesiyle, UNESCO tarafından Piri Reis yılı ilan edildi. Piri Reis önemli bir denizci biliyorsunuz bizim tarihimizde. Aynı zamanda önemli bir bilimci. Haritamız bizim Topkapı Sarayında duruyor. Bugün o haritayla ilgili de üçüncü avluda Enderun avlusunda bir sergimiz var. Haritanın gerçekliği konusunda birtakım spekülasyonlar vardı. Bizde elimizdeki hazineleri kazanmak konusunda fazla destek görmüyoruz ama varolan hazineleri çürütmek konusunda bir efsane çok çabuk dillerden dillere yayılabiliyor. O yüzden Enderun Avlusu'nda elimizdeki değerlerin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir sergi göreceksiniz" diye konuştu.
 
UNESCO'nun Piri Reis'i uluslararası anma toplantılarının düzenleyeceğini de aktaran Bakan Günay, " Türkiye'ye gelen ziyaretçilerimizin Piri Reis ile ilgili yıllarca saklayacakları ürünleri alsınlar ve güzel bir yerde saklayabilsinler dedik. Bilintur Piri Reis ile ilgili çeşitli objeler hazırladı. 87 parça ürün var. Bu son derece özel Piri Reis haritası replikalarından tutun da gemi maketleri ıpad kılıflarına kadar aklınıza gelecek herşey var. Bu ürünler bizim birçok mağazamızda ve özel mağazalarda da Türkiye'ye gelen ziyaretçilerin istifadesine sunulmuş oluyor " dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve beraberindekiler, koleksiyonun tanıtımının ardından Enderun Avlusu'nda yer alan "Piri Reis Haritaları" sergisini gezdi.
 
" BUNLAR GERÇEK DIŞI AÇIKLAMALARDIR "
 
Günay, sergi gezisi sırasında 1990'lı yıllardan bu yana Piri Reis haritasının sergilenmediğini belirterek, "Harita, daha önceki yıllarda çeşitli ülkelerde düzenlenen sergilerde yer almış ancak uzman arkadaşlarımız haritanın sergi sergi dolaşmasının doğru olmadığını söylemişler. 500. yıl onuruna kısa bir sergi düzenlendi. Gemici tabiriyle 'Vira Bismillah' diyerek bunu sizlere sunmak istiyoruz" diye konuştu.Piri Reis haritasının 500 yıllık bir harita olduğunu, altında haritaya zarar vermeyecek bir muhafazanın yer aldığını ve ışık almayan ortamda saklandığını anlatan Günay, "Piri Reis haritasının zarar gördüğü, hatta elde olmadığı, replikasının olduğu yönünde bazı spekülasyonlar vardı. Bunlar gerçek dışı açıklamalardır. Topkapı Sarayı koleksiyonunda gelecek yıllarda sunacağımız çok güzel eserlerimiz var. 500. yılında Türk Osmanlı denizcisini ve bilimcisini saygı ve rahmetle anıyoruz" dedi.
 
" BİZ HERHANGİ BİR ÜLKEDEN ESER ALMADIĞIMIZ İÇİN KİMSENİN KAZISINI İPTAL ETMEDİK "
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sergi çıkışı yabancı gazetelerde çıkan haberlerle ilgili bir açıklama da yaptı. Günay, " Bir süredir, Türkiye'den yasa dışı yollarla çıkarılan eserlerin geri getirilmesi konusunda haklı bir mücadele sürdürüyoruz. Kimseye ağır sözcük söylemeden ve itham etmeden, haklı olmanın kararlılığıyla bir mücadele sürdürüyoruz. Ama Avrupa'dan kendisini görevli sayan bazı kişiler, ağır sözcüklerle hem kendi kamuoylarını hem de bizim kamuoyumuzu yanıltmaya çalışıyorlar. Ülkemizden geçmiş yıllarda herhangi bir belgeye dayanarak çıkarılan eserleri şimdiki mevzuat elvermediği için geri istemiyoruz ama bir cami mihrabı, bir lahit kapağı, bir sanduka veya bir medrese süslemesi gibi doğrudan doğruya Türkiye'den yasa dışı yollarla hukuki tabiriyle çalıntı olarak çıkarılmış ve bir biçimde bir müzenin envanterine girmiş olan eser varsa, müzeyle işbirliği yaparak eserin ülkemize iadesini istiyoruz. Bizim bu talebimiz ile Türkiye'de yapılan bilimsel arkeolojik çalışmalar, tamamen birbirinden ayrıdır. Bu ikisini aynı kapsamda mütalaa etmiyoruz" dedi. Günay, " Herhangi bir ülkeden bir eser almadığımız için, bize bir eseri iade etmediği için kimsenin kazısını iptal etmedik. Doğru düzgün kazı yapmadıkları, yeteri kadar zaman ve kaynak ayırmadıkları için iptal ettiğimiz kazılar var. Bunlar içinde yerli ve yabancı kazı başkanları var. Bu, ayrı bir işlemdir. Arkeolojik kazılar ile çalıntı eserlerin ülkemize iadesi tamamen iki ayrı konudur. Ama sanki bz bu ikincisini birincisinin bir mücadele aracı olarak kullandığımıza ilişkin haksız bazı nitelemeler var " şeklinde konuştu.
 
" TÜRKİYE'DE İŞİNİC CİDDİYETLE YAPAN HERKESİN BİLİMSEL ÇALIŞMALARI SÜRECEKTİR "
 
Günay, "Türkiye'de işini ciddiyetle yapan yerli, yabancı herkesin bilimsel çalışmaları sürecektir. İşini ciddiyetle yapmayanların işine son verip, aşkla çalıştığı toprağı sevecek olan kişilerle çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Günay, bazı gazetelerde dış basındaki haberlerden etkilenme izleri gördüğünü aktararak, "Hiç olmazsa bizim basınımızın doğruları bilmekte hakkı var" dedi.

DHA