Piyasada kış lastiği kalmadı

Kar yağışı ile birlikte araç sahiplerinin kış lastiğine olan talebi arttı.

Piyasada kış lastiği kalmadı
08 Ocak 2013 Salı 11:30 tarihinde eklendi.

 

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde de kar yağışı ile birlikte araç sahipleri kış lastiği peşine düştü. Düz yolda gitmekte dahi zorlanan sürücüler, kar tipi lastik alabilmek için lastikçilere akın ediyor. Ticari araçlar başta olmak üzere, aracına kar tipi lastik almaya çalışan vatandaşlar, lastik fabrikalarının bu duruma hazırlıklı olmaması sebebiyle lastik bulamıyor. 
 
Türkiye’yi etkisi altına alan yoğun kar yağışı, araç sürücülerinin zor anlar yaşamasına neden oluyor. Ereğli'de lastik satışı yapan Mustafa Sünger, vatandaşların ‘kar lastiği’ olarak bildiği lastiklerin gerçekte kış aylarında kullanılması gereken lastikler olduğunu söyledi.
 
Kış lastiğini, yaz lastiğinden ayıran özellikleri bulunduğunu anlatan Sünger, “Kar lastiği diye bir terim yoktur. Kış aylarında kullanılan lastiğin adı ‘kış lastiği’dir. Kış lastiği, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü ortamlarda kullanılmaya başlar. Yani kuru, soğuk, yağmur, kar ve buzlu havalarda işlev görür.” dedi. Kış lastiğinin yok sattığını dile getiren Sünger, kanun ilk çıktığında sadece ticari araçların bu lastikleri aldığını, ancak bu lastikleri tüm sürücülerin takması gerektiğini söyledi. 
 
Ereğli’de kış lastiğine ilgi olduğunu ifade eden Mustafa Sünger, yasanın kısa sürede uygulamaya konulmasıyla birlikte, bu duruma üretici fabrikalar ve satış bayilerinin de hazırlıklı olmadığını ifade etti. Dolayısıyla piyasada kış lastiği sıkıntısı yaşandığını belirten Mustafa Sünger, "Ancak firma olarak müşterimizin talebine en üst düzeyde yanıt vermeye gayret ediyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl sistem daha da oturacaktır. Kaldı ki kış lastiğini sadece ticari değil tüm araçların kullanması gerekir." diye ifade etti.
 
Sünger, ayrıca, kış aylarında lastik havalarının azlığı ve çokluğu yönünde yapılan açıklamaların bir çoğunun yanlış olduğunu ileri sürdü. Mustafa Sünger, şunları ifade etti: “kış lastiği de araca belirlenen limitlerdeki hava ile kullanılmalıdır. Bir lastik için kış 7 derecede başlar. 7 derecenin altında yaz lastiğinin hamuru sertleşir ve etkinliğini kaybeder. 7 derecenin altında, her türlü zeminde kış lastiği, yaz lastiğine göre daha fazla güvenlik ve daha kısa frenleme mesafesi verir. Kış mevsiminde sürüş koşulları kuru, nemli, ıslak ve karlı gibi çok değişkendir. Fakat her zaman soğuk bir zemin üzerinde olmamaktadır. Kış lastiklerinde kullanılan hammadde kadar lastik sırt desen yapısı da çok önemlidir. Sırt deseni, kışın ıslak zemin koşullarının yanı sıra derin kar, erimiş kar ve buzlu zemin yol koşullarında da görev yapacağından, sırttaki kanal oranları, blok şekilleri ve hareketleri çok önemlidir. Bu tür çeşitli kış zeminleri üzerinde ideal yol tutuşu elde etmek için lastik sırt deseninde farklı ve hassas çalışma metotları gerekmektedir.”

CİHAN