Piyasalar hareketlendi!

Maliye Bakanı Şimşek, son dönemde alınan önlemlerin yerinde olduğunu belirterek, "Kısa vadeli para artık bu şartları beğenmiyor, kendileri için belirsiz bir ortam yarattık" dedi.

Piyasalar hareketlendi!
28 Ocak 2011 Cuma 17:51 tarihinde eklendi.

 

Şimşek şunları söyledi: "Meclis'te 'torba yasa' diye bilinen yasa var, o yüzden Davos'a geç geldim. Ancak bugün öğlen gelebildim. Benim için önemli olan bugün ve yarın. Torba yasa sorun çözmeye yönelik düzenlemeler içeriyor. Maalesef Meclis çalışma sistemi böyle yasaları gerektiriyor.
 
Biz Türkiye ekonomisinde aşırı ısınmayı istemiyoruz. Cari açığın daha makul düzeyde seyretmesini arzuluyoruz, gerekli tedbirleri alacağımızı söyledik. Kriz sonrası farklı bir dünyada yaşıyoruz. Krizin en zor kısmı atlatıldıktan sonra herkes kendi derdine düştü. ABD Merkez Bankası istihdamı artırmak için bol keseden para basıyor. Çin eski politikasını devam ettiriyor. Beraber oturalım dengesizlikleri giderelim, açıkları kontrol altına alalım şeklinde söylemler varsa da uygulamada herkes kendi şartlarını dikkate alıyor. Bir yandan büyüme makul düzeyde devam etsin, cari açık tehlike sınırını aşmasın istiyoruz. Kısa vadeli faizleri düşürüyoruz, aşırı ısınmaya yol açmasın diye kredi koşullarını sıkılaştırıyoruz. Çünkü bunu yapmadan faizleri yükseltseydik, Türkiye'ye daha yüksek oranda fon akışı olurdu ama sıkıntılara yol açardı.
 
Biz faizleri ilk defa tek hanelere düşürdük. Bunu kalıcı kılmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bir yandan ülkenin ihtiyaç duyduğu yatırımları yapıyoruz. Enflasyonla mücadelede en ufak bir tereddüt yok. Temellere bakınca yapılan şeyler doğru. Kısa vadeli para artık bu şartları beğenmiyor, kendileri için belirsiz bir ortam yarattık. Bu Türkiye'nin geldiği noktayı gösteriyor. İlk defa sıcak para konusunda farklı bir tavır alıyoruz. Aslında Türkiye hikayesi büyük bir başarı hikayesi ama kısa vadeli traderlar gözüyle bakanlar bu ortamdan hoşnut değiller. Bugünkü bono faizleri kur hareketleri bütün bu yaklaşımların bir yansımasıdır. Türkiye'ye ilgi çok yoğun. İstihdam yaratacak, katma değer yaratacak yatırımların peşindeyiz.
 
Tedbirler çalışıyor. Maliye politikası ayağında bizim herhangi bir vergi artışı ihtiyacımız ve niyetimiz yok. Ne vergileri artıracağız, ne de kısa vadede ciddi bir indirime gideceğiz. Tedbirler yeterli olmazsa her türlü seçeneği açık tutmak lazım. Şu anda bir ihtiyaç yok.
 
Bütçemizi yüzde 4.5'lik bir büyüme varsayımına dayandırdık. Biz abartılı bir performans bütçeye koymadık. Geçen sene gibi yüksek oranlı büyüme olmaması ihtimali yüksek. İlk defa bir hükümet seçimlere birkaç ay kala Türkiye'nin geleceği için ekonomiyi yavaşlatma adımları atıyor.
 
Milli gelire oran olarak gelirlerde bir iyileşme var. Türkiye'nin kapsamlı bir gelir vergisi reformuna ihtiyacı var. Çalışmaları devam ettiriyoruz.
 
Elektrikli otoda bizim niyetimiz sektörü desteklemektir. Hem çevre açısından Türkiye'nin menfaatine bir konu. Biz yeni üründe ilk andan itibaren orada olalım diye düşünüyoruz. Bir düzenleme yapacağız.
 
Biz otomotiv sektöründe belli büyüklükteki yatırımlara destek veriyoruz. Bizim için önemli olan iş-aştır."

NTV