Piyasalarda ''kara cuma'' herkes satıyor

Küresel piyasalar haftanın son işlem gününde büyük bir satış dalgasına maruz kaldı. Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlamanın devam edeceği

Piyasalarda kara cuma herkes satıyor
15 Ocak 2016 Cuma 18:17 tarihinde eklendi, 1.148 kez okundu.
Küresel piyasalar haftanın son işlem gününde büyük bir satış dalgasına maruz kaldı. Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlamanın devam edeceği yönündeki endişeler ve petrol fiyatlarındaki serbest düşüş dünya genelinde düşüşe neden oldu. Piyasaların takip edildiği ekranların neredeyse tamamı aşağı yönlü kırmızı oklarla doldu. İçerde TL üzerindeki baskı sürerken, kur gün içinde 3,04 seviyesinin üzerini gördü. Borsa İstanbul'da kayıp yüzde 1'i aştı.
 
Sabah saatlerinde Asya piyasalarında başlayan dalga ABD endekslerine kadar sıçradı.Piyasaların takip edildiği ekranlar düşüşlerin etkisiyle resmen kırmızıya boyandı.    
 
Asya'da Çin'in gösterge endeksi Şanghay Birleşik Endeksi, Çin borsalarının resmen ayı piyasasına, yani yüzde 20 değer kaybetmesinin etkisiyle günü yüzde 3'ün üzerinde değer kaybı ile kapattı.
 
Satış dalgası ABD borsalarında da hissedildi. Endeksler yüzde 3'ü aşan kayıpla açıldı.
 
Genelde teknoloji hisselerinin hakim olduğu Nasdaq Borsası güne yüzde 3,26 düşüşle 4464 puandan başladı.
 
Dow Jones Birleşik Endeksi yüzde 0,15, S&P 500 yüzde 0,27 düşüşle açıldı..
 
"PİYASALARDA KORKU YÜKSELİYOR"
ALB Forex Araştırma Uzmanı Eda Önder, "Aslında bu düşüş ABD borsaları önceliğinde oldu. Şanghay Endeksi yüzde 3'ün üzerinde düşüşle kapattı. Petroldeki 29 seviyesi insanlara güven vermiyor. Şu anda klasik bir tabir olacak ama güvenli liman arayışındaki herkes dolara yöneldi. Dolardaki yükselişin ana nedeni. Piyasalardaki sert düşüşü korku endeksinden de takip edebiliriz. Orada da yine aşırı olmasa da bir yükseliş söz konusu" yorumunu yaptı. 
 
"PETROL TÜM DÜNYAYI TEDİRGİN EDİYOR"
MEKSA Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, "Petrol bugün yüzde 5 düştü, bu da borsalardaki düşüşün tamamını etkiledi. Petrol şu anda tüm dünyayı tedirgin ediyor. Petrol ihracatçı ülkelerin gelecekleri, haftasonu İran'a yaptırımların kalkacağı yönündeki endişeler ve İran'ın petrol pazarına girmesiyle petrolün daha da düşeceği beklentisi aslında bu korku. İran'dan ne kadarlık stok gireceği önemli. Çin de işin içinde ama bizim tarafı etkileyecek şey petrol" şeklinde konuştu. 
 
BORSA İSTANBUL DA DÜŞÜYOR
Borsa İstanbul dalganın etkisiyle yüzde 1,23 düşüşte.
 
 
TL'DE BASKI SÜRÜYOR
 
Petrol fiyatlarının 30 doların altında devam eden seyri ve gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik devam eden riskten kaçışla TL'deki satış baskısı devam ediyor.
 
Petrol fiyatları 2015'te yaklaşık yüzde 35 düşüş gösterdi ve brent ham petrolünün varil fiyatı yaklaşık 12 yılın en düşük seviyesine yaklaşarak 30 dolarında altında işlem görüyor. Brent petrol Haziran 2014'te 115 doların üzerinde işlem görmesinden beri aşağı yönlü bir seyir izliyor. Sadece 2016'daki değer kaybı bile yüzde 20'yi aşmak üzere.
 
GELİŞEN ÜLKE PARA BİRİMLERİ DEĞER KAYBEDİYOR
TL bugün dolar karşısında yüzde 0.35 civarında değer kaybederken petrol fiyatlarındaki düşüşün yüzde 3'e yaklaşması ile ekonomileri petrol gelirlerine bağımlı olan Rusya, Güney Afrika ve Brezilya para birimlerindeki kayıplar ise yüzde 1 ile yüzde 1.7 bandında gerçekleşti.
 
Dün akşam saatlerinde 3.03 civarında işlem gören ve bu sabah güne 3.0330 civarında başlayan dolar/TL saat 16.47'de 3.0327/3.0342 seviyesinde işlem görüyor.
 
Euro/TL ise 3.3188/3.3213 seviyesinde işlem görüyor.
 
Hürriyet