''Pizza kilo yapmaz''

Dr. Yavuz Dizdar, tam buğday unundan hazırlanan ve iyi mayalanan pizzanın kilo yapmadığını söyledi.

Pizza kilo yapmaz
05 Ocak 2018 Cuma 09:38 tarihinde eklendi, 1.327 kez okundu.
Dr. Yavuz Dizdar, tam buğday unundan hazırlanan ve iyi mayalanan pizzanın kilo yapmadığını söyledi.
 
"DOĞRU VE TAZE MALZEMELERLE YAPILAN PİZZA SAĞLIKLI VE BESLEYİCİDİR"
 
Usulüne uygun, doğru ve taze malzemelerle yapılmış olan pizzanın hem sağlıklı hem de besleyici bir yiyecek olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Dizdar, "Kullanılan malzeme bütün beslenme yaklaşımlarına göre fazlasıyla dengelidir. İnce hamur fazla karbonhidrat yükü getirmez, domates sosu, peynir ve kullanılan sebzeler de diğer besleyici unsurları sağlar. Zeytin, biber, kapari gibi bileşenleri de sayarsanız pek 'fast-food' denemez. Bunun bir istisnası kullanılan sosis, sucuk gibi bileşenlerin kalitesiz olmasıdır. Zira malzemenin zengin olması pizzanın kaliteli olmasını sağlamaz. Ama iyi şarküteri ürünleri kullanıyorsanız zaten lezzet sorununuz yoktur. Kullanılan malzeme kaliteli, taze olursa kilo yapmaz. Öyle olsaydı İtalyanlar bol miktarda pizza tüketiyor, onlarda kilo sorunu olurdu" dedi.
 
"DENGELİ BESLENMEK İÇİN İDEAL"
 
Pizzanın besleyici olduğunu ve ince bir hamur üzerine taze malzeme koyularak yapılırsa dengeli beslenme için ideal olduğunu aktaran, Dr. Yavuz Dizdar, şöyle konuştu:
 
"İnsanlar genellikle hamur işlerini severler, ama pizza tam bir hamur işi de değildir, o nedenle pizzanın sevilmesinin nedeni bileşiminde aranmalıdır. İnce bir kat hamur açılır, bu kaliteli undan yapılmış ve mayalanmış pide tadını verir. Mayalanma önemlidir, hem hamurun bileşimini daha besleyici kılar, hem de kendine özel kıvamı kazandırır. Daha sonra bunun üzerine domates sosu ve peynir eklenerek fırına temas eden katman kırılgan hale gelirken, malzemeyi taşıyan tarafın yumuşak kalması sağlanır. Böylelikle lezzet hamurun üzerine saklanmış olur. Zaten üzerine konan peynir de bunu pekiştirir."
 
"PİZZAYI EVDE YAPIN"
 
"Pizzayı evde yapmak en iyisi" diyen Dr. Dizdar, iyi malzeme kullanmaya özen göstermek gerektiğini vurguladı. Pizzanın hamburgerden açık ara üstün olduğunu söyleyen Dr. Dizdar, "Pizza bizde lahmacun olarak tüketilen aslında pide olan gıdanın farklı bir biçimidir. Zincir hamburgercilerin sattığı ürüne göre çok çok daha iyi ve sağlıklıdır. Çünkü hamburger aşırı işlemden geçiyor. Etler bozulmasın diye de özel işlem uyguluyorlar. Artık o et olmaktan çıkıyor" diye konuştu.
 
"PİZZA JUNK FOOD DEĞİLDİR"
 
Pizzanın abur cubur (junk food) yiyecek sınıfına koyulmaya çalışıldığını ama aslında öyle olmadığını dile getiren Dr. Dizdar, "İçerisinde yapay gıda yer almıyor, yer alamaz da çünkü sıcak tüketiliyor. Pizza her peynirle yapılamaz, tercih edilen tür mozzarella peyniridir. Mozzarella özeldir, çünkü olgunlaşmamış olduğu için sütün tadını yansıtır, dolayısıyla hamurun ve üzerine konan malzemenin tadını baskılamaz. Pizza besleyicidir, düzgün bir hamurla üzerine taze malzeme koyarsanız dengeli beslenme için fazlasıyla idealdir" dedi.
 
"PİZZA HASTALIKLARLA VE ÇOCUKLARLA DOST BİR YİYECEK"
 
Malzemenin çok olması tüketiciler açısından bir avantaj olarak algılansa da aslında öyle olmadığını dile getiren Dr. Dizdar, "Önemli olan kaliteli ve yeterince malzeme kullanılmasıdır. Aksi takdirde pizza bir lezzet cümbüşü olmaktan çıkar. Pizza hastalıklarla ve çocuklarla dost bir yiyecektir. İçerik kaliteli olduğu sürece diyabetikler de dahil herkes tarafından güvenle tüketilebilir, ama çok lezzetli olduğundan acele edilmeden yenirse aşırıya kaçmanın da önü alınır" şeklinde konuştu.
 
"DONDURULMUŞ PİZZAYI TERCİH ETMEYİN "
 
Hazır dondurulmuş pizzada kalite kaybı olacağını söyleyen Dr. Dizdar, "Dondurulmuş pizzaları insanlar evde uğraşmamak için alıyor, oysa pizza yapmak o kadar zor bir şey değil. Üzerine bol miktarda şarküteri ürünü koyuyorlar o ürünlerde piyasadan geri dönen ürünler büyük olasılıkla. O yüzden dondurulmuş pizzaları çok fazla tercih etmemekte fayda var. Kimse dondurulmuş pizzayı hazırlarken onun üstüne özel olarak şarküteri ürünü ısmarlamaz. Ama kendileri dondurulmuşunu alır ısıtır, evlerindeki malzemeyi eklerlerse o zaman sorun olmaz" ifadelerini kullandı.