PKK diplomasiye başladı

Çözüm süreci kapsamında silah bırakmaya hazırlanan PKK, KCK adıyla Kuzey Irak'ta ilk kez üst düzeyde açık görüşmelere başladı.

PKK diplomasiye başladı
06 Mayıs 2013 Pazartesi 14:19 tarihinde eklendi.

Aralarında KDP ve KYB'nin de yer aldığı yönetim ve örgütlerle gizli görüşmeler yapan PKK, silah bırakmaya giden süreçte önceki gün ilk kez KYB yönetimi ile Süleymaniye'de yaptığı görüşmeyi kamuoyuna duyurdu.

 
Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre aralarında Sabri Ok'un da olduğu üst düzey bir KCK heyeti, Süleymaniye'de Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti eski Başbakanı Berham Salih ve KYB yönetimi ile görüşme yaptı. Kürtlerin genel durumu, Kürt Konferansı ve Türkiye'deki gelişmelerin ele alındığı görüşmenin görüntü ve fotoğrafları da KYB medyası tarafından servis edildi.
 
ÇARŞAMBADAN İTİBAREN SİLAHLI GÜÇLER KUZEY IRAK'A ÇEKİLECEK
 
İmralı-Kandil arasında süren görüşme sonrasında örgüt silahlı güçlerini çarşamba gününden itibaren resmen Kuzey Irak'a çekmesi bekleniyor. Bu süreçte siyasi faaliyetlere ağırlık veren örgüt, görüşmelerini de legal alana taşıdı.
 
İmralı'dan aldıkları mektupları Kandil'de KCK yönetimine teslim eden BDP heyeti ile görüşen KCK yöneticileri arasında bulunan KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok ve KCK dışilişkileri sorumlusu Ahmed Deniz'den oluşan heyet, Kuzey Irak eski Başbakanı KYB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Berhem Salih ile Politbüro üyeleri Kadir Heme Can, Çeto Hiwezi ve Mahmud Haci Sali ile görüştü. Görüşmeye Brüksel merkezli Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) üyesi Mihemed Pencwini de katıldı.
 
GÖRÜNTÜLER İLK KEZ SERVİS EDİLDİ
 
Görüşmenin içeriği ve görüntüleri de ilk kez Kuzey Irak'taki medyaya servis edildi. KYB İletişim Bürosu PUKMedia'da görüşmeye ilişkin fotoğraflar yayınlandı. Görüşmeyi Fırat Haber Ajansı'na değerlendiren KCK dışişlişkiler sorumlusu Ahmed Deniz, Öcalan'ın 21 Mart'ta startını verdiği tarihi bir dönemde tüm Kürt parti ve örgütlerle görüşmeye devam edeceklerini söyledi. Deniz, "Tarihi bir süreçteyiz. Özellikle Ortadoğu'daki gelişmeler çok önemli ve Kürtler bu gelişmelerin merkezinde yer alıyor" dedi.
 
KYB ile yapılan görüşmenin Kürtler arasında yapılan normal görüşmelerden olduğunu ifade eden Deniz, Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin merkezinde olan Kürtlerin ortak bir tavra ihtiyaç duyduğunu söyledi. Kürt parti ve örgütleri ile görüşmeye devam edeceklerini belirten Deniz, şöyle devam etti:
 
"YNK (KYB) ile görüşmede bölgedeki olaylar karşısında Kürtlerin ortak tavrı, Kürtlerin nasıl yaklaşması gerektiği, Kürt ulusal konferansı, Kuzey Kürdistan'daki sürece Kürtlerin ortak desteğinin önemi tartışıldı."