"PKK mezarlığı mevzuata uygun değil"

Bitlis'in Ölek Köyü'nde inşa edilen sözde PKK şehitliğinin yıkılmasına ilişkin BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'nun tepki göstermesine Bitlis Valiliği yazılı açıklama ile cevap verdi.

31 Ağustos 2013 Cumartesi 16:06 tarihinde eklendi.
Valilik, mevzuat hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle bu mezarlığın yıkıldığını söyledi.
 
Bitlis'te Ölek Köyü'nde 1993 yılında çıkan bir çatışmada 6 PKK'lının öldürldüğü bölgenin sözde PKK mezarlığı olarak inşa edilmesi ardından valilik tarafından yıkılmasına tepki gösteren BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, 3 gün önce açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Zenderlioğlu, bölgenin 200 yıldan bu yana kylüler tarafından mezarlık olarak kullanıldığı ve bu mezarlıkların korunması için çalışma yapıldığını söyledi. Bitlis Valiliği'nce bugün yapılan açıklamada inşaatın uyarıya rağmen sürdüğü belirtilirken, sözde PKK şehitliğinin mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil ettiği için yıkıldığı ifade edildi. Valiliğin açıklamasında şöyle denildi:
 
"28.08.2013 tarihli haber sitelerinde yayınlanan 'Zenderlioğlu'ndan Valiliğe Sert Tepki' başlıklı haberde Bitlis'in Ölek köyünde inşası devam eden sözde PKK şehitliğinin 25.08.2013 günü yıkılması ile ilgili olarak BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu bazı açıklamalarda bulunmuştur.

Bu konu ile ilgili olarak kamuoyunda mevcut bulunan bilgi kirliliğinin önlenmesi maksadıyla açıklama yapılması zaruri hale gelmiştir. Zira, sözde PKK şehitliğinin yapımı aşamasında gerek köy muhtarlığına, gerek BDP İl Başkanlığı'na, gerekse barışa hizmet ettiğini savunan yanlı sivil toplum örgütüne mezkur faaliyetlerin yürürlükteki mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil ettiği ve derhal yapım işlerinin durdurulması gerektiği yazılı olarak tebliğ edilmiştir.

Ancak yapılan yazılı uyarıya rağmen inşası devam eden faaliyetin 19.01.2010 tarihli 27467 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Mezarlık Yerlerinin İnşası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmeliğe" atfen İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 18.07.2013 tarih ve 635644-530-3805 sayılı "Mezarlık Alanları Dışında Defin Yasağı" konulu yazısı ve 4342 sayılı "Mera Kanunu" ve 1593 sayılı Umumi Hıfsızsıhha Kanunu'na aykırı olarak yapıldığından bahisle mezkur inşa faaliyeti 25 Ağustos 2013 tarihinde Bitlis Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ekipleri tarafından durdurulmuş ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin güvenlik önlemleri altında yıkım işlemi gerçekleştirilmiştir.

Yıkım işlemi gerçekleştirilen alan herhangi bir mezarlık alanı olmayıp, ilgili haberde iddia edilen hususlar da gerçeği yansıtmamaktadır. Bitlis Valiliği olarak mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil eden hiçbir eyleme müsamaha gösterilmesi mümkün değildir."

DHA