"PKK silah bırakmalı"

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par), PKK'nın sürecin kesintiye uğramaması için gerekçeler aramadan silah bırakması ve Kürt halkı için ne talep ediyorsa bunu siyasal ve barışçı yöntemlerle, böylesi bir çalışma tarzıyla yapması gerektiğini bildirdi.

PKK silah bırakmalı
02 Eylül 2013 Pazartesi 18:36 tarihinde eklendi.

Suriye konusunda da silahlı bir dış müdahalenin soruna çözüm getirmeyeceği vurgulandı.

Hak-Par, parti meclisi sonuç bildirgesi açıklandı. Ankara'da yeni parti binasında, il başkanlarının da katılımıyla genişletilmiş olarak toplanan mecliste, iç ve dış politik gelişmeler değerlendirildi ve kararlar alındı. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Mısır'daki darbe kınandı. Mursi ile arkadaşlarının serbest bırakılması istendi. Bir an önce serbest ve genel seçimlere gidilerek ortaya çıkacak halkoyunun sonuçlarına saygı gösterilmesi talep edildi.

Hak-Par olarak silahlı bir dış müdahalenin soruna çözüm getirmeyeceği, durumu daha da karmaşık bir hale getireceği ve savaş yangınının daha da büyümesine, komşu ülkelere sıçramasına yol açacağı kanısında olunduğunun belirtildiği açıklamada, "Elbette, başta BM örgütü olmak üzere uluslararası kurumlar, büyük devletler ve Suriye'nin komşuları, şimdiye kadar 100 bin insanın ölümüne, milyonların sürgün yoluna düşmesine ve kentlerin-kasabaların viran olmasına yol açan bu kanlı boğuşmaya seyirci kalmamalılar.

Ama yapılacak iş, iç savaşa katılmak ve taraf olmak değil, silahları susturmak ve tarafları bir barış masası çevresinde bir araya gelmeye zorlamaktır. Orada barışı sağlayacak, bu ülkede demokrasinin yolunu açacak ve her kesimin haklarını güvence altına alacak bir uzlaşmayı sağlamaktır. BM Örgütü, özellikle de ABD ve Rusya isterlerse bu mümkündür.

Bize göre çözüm demokratik ve federal bir Suriye'nin oluşmasındadır. Yeni ve demokratik bir anayasa yapılarak serbest seçimler sonucu Suriye'nin yeni yönetimi belirlenmelidir. Kürt halkı da kendi bölgesinde, Batı Kürdistan'da kendi kendini yönetme hakkına kavuşmalıdır. Bu, bölge halkının tercihine uygun olarak federal ya da otonom bir yönetim olabilir.

PYD'nin rejimle ilişkileri, diğer Kürt örgütlerinin çalışmalarına engeller koyması, silahlı güce dayanarak bölgeyi tümden kendi kontrolünde tutma çabası ve Sayın Mesut Barzani'nin girişimiyle sağlanan birliğin ilkelerine uymaması bu sürtüşmelerin temel nedenidir.

Bu parçadaki halkımızın meşru haklarına kavuşması, bölgesinde kendi kendini yönetmesi için mevcut partiler arasında barışçı ve demokratik ilişkilere, birliğe ihtiyaç vardır. Bunun için herkes sorumlu davranmalı, PYD de bu konuda bugüne kadar izlediği yanlış tutumu terk etmelidir." denildi.

Kürt Ulusal Kongresi'nin Kürtler bakımından önemli ve tarihsel bir adım olduğunun ifade edildiği açıklamada, kongrenin başarısının ise dar parti hesaplarına düşmeksizin, böylesi bir tarihi adımın ruhuna uygun davranmaya bağlı olduğu vurgulandı.

Çözüm ve barış için PKK'nın tümden silah bırakması, devletin de Kürt halkının temel haklarını tanıması gerektiğinin altının çizildiği açıklamada, "Silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi ve PKK'nin tümden silah bırakması belirsizliğini koruyor. PKK lideri Öcalan silahlı mücadelenin miadının artık dolduğunu, PKK'nin tümden silah bırakarak siyasal çalışmaya yönelmesini önermişti.

PKK'da eğer bu siyaseti benimsiyorsa -ki benimsediğini söylüyor- yapması gereken, sürecin kesintiye uğramaması için gerekçeler aramadan silah bırakmak ve Kürt halkı için ne talep ediyorsa bunu siyasal ve barışçı yöntemlerle, böylesi bir çalışma tarzıyla yapmaktır.

Hükümete gelince, barışın ve çözümün salt PKK'nin silah bırakması olmadığını bilerek, Kürt sorununun çözümü için adımlar atmaktır. Yeni Anayasa da bu anlayışla, yani Kürt sorununun çözümü ve tam bir demokratikleşmeye uygun olarak formüle edilmelidir." ifadeleri kullanıldı.


CİHAN