PKK'da Suriyeli-Türkiyeli bölünmesi

Terör örgütüne Suriye'den katılımlar hız kazandı, Bahoz Erdal'ın etkinliği arttı. Karayılan ekibi son saldırıların PKK için değil Esad'a destek amacıyla düzenlenmesinden rahatsız. İki grup arasındaki gerilim telsiz konuşmalarına yansıdı.

PKKda Suriyeli-Türkiyeli bölünmesi
28 Eylül 2012 Cuma 08:46 tarihinde eklendi, 2.423 kez okundu.

Suriye kavgası terör örgütü liderlerini birbirine düşürdü. İstihbarat raporlarına göre örgüte Suriye'den katılımlarda olağanüstü artış var. Beşşar Esad'ın okul arkadaşı Dr. Bahoz Erdal kod adlı terörist Fehman Hüseyin'in PKK'nın silahlı kanadındaki etkinliği arttı.

 
 KANDİL KARIŞIK
 Suriyeli grubun etkinliğinin artması ise Öcalan'a bağlı Kandil kanadında huzursuzluk yarattı. Tespitlere göre, terör örgütü liderlerinden Murat Karayılan da durumdan rahatsız. Örgütte Suriyeli Kürtler ile Karayılan'a bağlı Türkiyeli Kürtler arasında bölünme yaşandığı kaydediliyor. Son dönemdeki saldırıların emrini Bahoz Erdal ve ekibinin verdiği, hatta Karayılan ve örgütün üst kademelerini bilgilendirmediği iddialar arasında. Karayılan ekibinin, son saldırıların PKK politikası yerine Esad'a destek ve hükümetin Suriye politikasına misilleme olarak düzenlenmesinden rahatsız olduğu kaydediliyor.
 
 SiNiRLENDi  TELSiZ SUSTU
 TERÖR örgütündeki bölünmenin işaretleri son birkaç aydır belirginleşti:
 - Karayılan ile Bahoz Erdal arasında son telsiz konuşması Haziran ayında gerçekleşti. Bahoz Erdal, Karayılan'a 'Siz o konuya müdahil olmayın. Ona biz müdahale edeceğiz' dedi. Karayılan ise sinirlenip telsizi kapattı. İkili arasında o günden sonra telsiz konuşması tespit edilmedi.
 
 YÜZDE 80'İ SURİYELİ
 -  PKK'nın dağ kadrosundaki yapıda da son aylarda ciddi değişiklik oldu. İstihbarat birimlerinin tespitlerine göre yeni katılımların yüzde 80'i Suriyeli. Türkiye'den katılım az. Hatta birçok terörist teslim oldu. 
- Bahoz Erdal'a bağlı grupla Karayılan'a bağlı teröristler birbirlerine güvenmedikleri için mağaraların yerlerini gizliyor.
- Örgütünün sözde bölge sorumluları önemli konularda özellikle yüz yüze görüşme yapmıyor, telsizler kullanılıyor.
 
 'BAHOZ'U LİDER YAPACAKLAR
 Karayılan, bir gazeteciye yolladığı mektupta Bahoz Erdal ile ilgili rahatsızlığını dile getirmişti. İstihbarat birimlerinin tespit ettiği mektupta, 'Suriye, İran ve İsrail Bahoz Erdal'ı lider yapmak istiyor. Eğer o başa geçerse çatışmalar artacaktır. Ben ılımlı bir politika sürdürülmesinden yanayım. Türkiye beni korumalı' demişti.
 
 'HEMEN SALDIRIN'
 9 Haziran 2012'de, Yüksekova'daki Yeşiltaş Karakolu üs bölgesine yapılan saldırıda 8 asker şehit oldu. Saldırı sonrası Suriye uyruklu Bahoz Erdal telsizden 'hemen saldırın', emrini verdi. Saldırı tam da çözüm önerilerinin konuşulduğu bir döneme denk geldi. İstihbarat birimlerinin raporlarına göre Murat Karayılan bu saldırıyla ilgili bilgilendirilmedi. Karayılan ile Bahoz Erdal'ın arasındaki bölünme en net şekilde bu olayda ortaya çıktı.
 
 SATMAKLA SUÇLANMIŞTI
 Liderlik kavgası sürerken Bahoz Erdal, Karayılan ve Duran Kalkan ihbar edilmekten çekindikleri için yerlerini bir birlerinden gizlemeye başlamıştı. Bahoz Erdal, 'Türkiyeli Kürtleri' satmakla suçlanmıştı.
 
Kaynak: Özkan TAMİRAK/Akşam gazetesi