Platini'den şike uyarısı

UEFA'nın şike ile mücadele için oluşturduğu kurul ilk toplantısını yaptı. UEFA Başkanı Platini “Futbol için ölüm tehlikesi var. Zarlar hileliyse oynamanın anlamı yok” dedi.

Platiniden şike uyarısı
16 Eylül 2011 Cuma 12:32 tarihinde eklendi.

 

 Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Başkanı Michel Platini, futbolda yolsuzlukla mücadele edilmesi gerektiğini yineledi ve futbol için "ölüm tehlikesi" bulunduğunu söyledi.
 
Platini, UEFA'nın şike olaylarının tespiti için yeni oluşturduğu, futbol adamları, disiplin komisyonları, polis ve yargı birimleri arasındaki ilişkiden sorumlu olacak kurulunun İsviçre'nin Nyon kentindeki ilk toplantısının ardından yaptığı açıklamada, şikenin futbola büyük zarar verdiğini söyledi.
 
Michel Platini, "Futbol, birçok spor gibi ölüm tehlikesi içinde. Bu sporun özünde, sonuçların doğruluğu yatar. Bu, en alt düzey maçtan Dünya Kupası'na kadar böyledir. Ancak zarlar hileliyse oynamanın ya da bu oyun için heyecanlanmanın anlamı kalmaz" dedi.
 
Basında her gün şikeyle ilgili yeni haberlerin yer aldığını söyleyen Platini, bu ölüm tehlikesine karşı pes etmeyeceklerini ve tüm futbol ailesinin karşı saldırıya geçmeye hazır olduğunu kaydetti.
 
Spor dünyasının tek başına bu organize suçla başa çıkamayacağını, adaletin de tek başına yetersiz kalacağını belirten Platini, yeni kurulan kurula seslenerek, "İşte burada yeni oluşturulan kurulun üyeleri devreye giriyor. Siz, futbol bilginizle bu sporun korunmasında çok önemli bir rol oynuyorsunuz" dedi.
 
Fransız futbol adamı, kurul üyelerinin her ülkede futbol, disiplin kurulları, ulusal-uluslararası polis ve yargı birimleri arasındaki bağı güçlendirmekle görevli olduğunu hatırlattı.
 
UEFA, şikeli maçların belirlenmesi için her ülkeden yılda toplam 30 bin maçın gözlendiği bir sistemi yürürlüğe sokmuştu. Sistem çerçevesinde UEFA organizasyonlarında oynanan maçlarla ulusal 1. ve 2. lig müsabakaları izleniyor.
 
UEFA Yönetim Kurulu, yıl başında, şikenin engellenmesi için Avrupa düzeyinde bir kurul oluşturulması ve bu sistemin uygulanmasını onaylamıştı.
 
Kurulda yer alan görevliler hem futbol yetkilileriyle yargı birimleri arasında şüpheli maçlar konusunda irtibatı sağlayacak hem de futbola zarar veren yolsuzluk ve suç olayları konusunda UEFA yönetimine bilgi verecek.
 
UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino da şike yapana sıfır tolerans gösterilmesi kuralını uyguladıklarını hatırlattı ve "Futbolun ruhunu korumamız çok önemli. Savcı ve yetkililere yardım edebiliriz. Onlar da bize bilgi vererek yardımcı olabilir. Çok güçlü kararları hızla alabileceğimiz ve onlara davalarında yardımcı olacağımızı bilsinler" dedi.