Polis aracına saldıranlara rekor ceza

Diyarbakır'da 2008 yılında polis servis aracına saldıran ve terör örgütü üyesi olmaktan yargılanan sanıklara ceza yağdı.

12 Kasım 2013 Salı 20:22 tarihinde eklendi, 1.114 kez okundu.

Aralarında saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü PKK'nın Amed Eyaleti Kulp-Hazro bölgesi sorumlusu Mehmet Şah Yıldeniz'in akrabaları olan üç sanığa toplamda bin 238 yıl hapis cezası verildi.

Diyarbakır'da A. Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu servis aracına yönelik düzenlenen ve 4 polis ile 1 teknisyen yardımcısının şehit olduğu terör saldırısıyla ilgili davanın karar duruşması yapıldı. Mahkeme heyeti, sanıklardan Ali Nergiz ile Halis Yıldeniz'i 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet ile 375'er yıl, Mevlüt Özbey'i ise 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.

Karar duruşması, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada; tutuklu sanıklardan Halis Yıldeniz ve Neytullah Bayram hazır bulunurken, Bingöl M Tipi Cezaevi'nden firar eden Ramazan Benice ile Ali Nergiz ise duruşmaya bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Sanık Ali Nergiz, 16 gündür açlık grevinde bulunduğundan dolayı sağlıklı savunma yapamayacağını belirterek, süre talebinde bulundu.

Mahkeme, duruşmaya verdiği aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme; sanıklar Ali Nergiz ile Halis Yıldeniz'in 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak', polis memurları Adem Seyfioğlu, Vedat Ulu, Ahmet Kılıçarslan, Duran Karabuğaş ve Ramazan Tavşancı'yı kasten öldürdükleri gerekçesiyle 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet ile görevli 25 polis memurunu kasten öldürmeye teşebbüsten 375'er yıl hapis cezasına çarptırdı.

Sanık Mevlüt Özbey de terör örgütüne yardım ettiği gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, sanık Neytullah Bayram, Murat Yıldeniz ve Ramazan Benice'nin dosyasının tefrik edilmesine karar verdi. Mahkeme kararına göre, tutuksuz sanıklar İhsan Bayram, Bayram Engin, Kamile Bayram, Refika Nergiz, Maşallah Yıldeniz, Şevki Yıldeniz, Emiş Bayram ve Arap Yıldeniz'i ise oy çokluğuyla beraat etti.

Diyarbakır'ın Seyrantepe semtinde, 8 Ekim 2008'de polis servis aracına düzenlenen saldırıda 4'ü polis 5 kişi şehit edilmiş, 25 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı, terör örgütü Diyarbakır kırsalında bulunan Mehmet Şah Yıldeniz'in, peruk takarak keşif yaptığını ve saldırıyı düzenledikten sonra kırsala kaçtığı ortaya çıkmıştı.


CİHAN