Polis böyle dolandırıcılığı ilk kez gördü

ATM dolandırıcılığını araştıran polis, ilk kez karşılaştığı yöntemi çözmek için uzun süre uğraştı.

Polis böyle dolandırıcılığı ilk kez gördü
26 Ekim 2016 Çarşamba 15:11 tarihinde eklendi.
ATM dolandırıcılığını araştıran polis, ilk kez karşılaştığı yöntemi çözmek için uzun süre uğraştı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine çok sayıda kişinin banka hesaplarının boşaltıldığı yönünde şikayeti üzerine inceleme başlattı.
 
Polis ekipleri paraların banka müşterilerinin kartlarından çekildiği belirleyerek detaylı araştırılması için Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde özel bir ekip kurdu.
 
BU YÖNTEM İLK DEFA TESPİT EDİLDİ
 
ATM'lerde bulunan güvenlik kameralarını saniye saniye izleyerek kart kopyalama düzeneği kurulmadığını ATM'lere dışarıdan sadece kamera yerleştirdiğini belirleyerek incelemelerini sürdürdü. Yapılan çalışmalarda ilk defa böyle bir olayla karşılaşan polis ekipleri hesapların boşaltıldığı tarihlerle ATM cihazlarının bakım tarihleri arasında bağlantı belirledi. Bunun üzerine ATM'leri söken bilişim uzmanı polisler, düzeneklerin bankamatikleri içerisinde buldu.
 
TEKNİK SERVİS ELEMANI ÇIKTI
 
ATM'lerinden kopya kartlarla para çekilen pek çok banka görevlisine ulaşan polis ekipleri banka yetkililerinin talebi olmadığı halde, teknik servis yetkilisinin ATM bakımına geldiğini ortaya çıkartarak bakıma giden kişinin, ATM kasa şifre bilgilerine sahip sayılı kişilerden olan Emrah E., olduğunu tespit ederek teknik ve fiziki takip başlattı.
 
REZİDANSTA BULUŞMA FİZİKİ TAKİPLE ORTAYA ÇIKTI
Takip sırasında Emrah E.'nin dolandırıcılıktan çok sayıda kaydı bulunan, Koray G. ile kuzeni Ünal Umut G., arkadaşları Nevzat Ö. ve bir üniversitede mekatronik bölümü 3. sınıf öğrencisi Ramazan Ç.'nin Pendik'te bir rezidansta buluştukları fiziki takip ile ortaya çıkartarak şebekeyi takibe aldı.
 
KOPYALAMA DÜZENEĞİNİ ÜRETTİ, ARKADAŞININ BORCUNU ÖDEYİP YERLEŞTİRTTİ
 
Polis ekipleri, Ramazan Ç.'nin ATM'lerinin içine yerleştirilecek kart kopyalanma düzeneğini hazırlayarak çocukluk arkadaşı olan teknik servis görevlisi Emrah E.'nin yüksek borcunu ödedikten sonra ATM'lere düzeneği monte ettirmek için anlaştıklarını hesap detaylarından ortaya çıkarttı. Elektronik kopyalama düzeneğinin ATM'lere yerleştirilmesinden sonra kart sahiplerinin bilgilerini ele geçiren çete elemanları, Pendik'teki ofiste kopya kart üretmeye başladı.
 
5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
 
İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü şebekeye yönelik operasyon kararı aldı. Polis ekipleri şüphelilerden Umut G. ve Koray G.'yi Maltepe'de para çekmek için geldikleri sırada, teknik servis görevlisi Emrah E.'yi ise, bir ATM cihazına kontrole gittiği sırada, üniversite öğrencisi Ramazan Ç. ve Nevzat Ö.'yü ise Pendik'te yakalayarak gözaltına aldı. Gözaltına alınan şüpheliler sorgulanmak üzere Vatan Caddesi'nde bulunan Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi.
 
KART KOPYALAMA DÜZENEKLERİ, PERUK VE ŞAPKALAR BULUNDU
 
Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda polis ekipleri kart kopyalama cihazları, çok sayıda kopyalanmış kredi kartı, kopyalanmaya hazır elektronik kart, ATM parçaları, 6 bilgisayar ele geçirilirken, Emrah E.'nin otomobilinde ise 10 bin lira para , kopyalama düzenek parçaları, güvenlik kameralarına yakalanmamak için kullanıldıkları peruk ve şapkalar buldu.
 
20 BİN KİŞİNİN HESABINDAN 2 MİLYON LİRALIK VURGUN
 
Yapılan incelemelerde ilk belirlemelere göre, şebeke üyeleri 20 bin kişinin hesabından 2 milyon lira para çektiği belirlenirken, paraları oluşturdukları kopya kartlarla çektikleri tespit edildi.
 
DÜZENEĞE KARŞILIK LÜKS OTOMOBİL
 
Polis ekipleri yaptıkları sorgulamada şebekenin kopyalama düzeneğini hazırlayan üniversite öğrencisi Ramazan Ç.'ye de yaklaşık 120 bin liraya lüks bir otomobil aldığını ortaya çıkarttı. Operasyonda lüks otomobile de polis ekipleri el koyarak Vatan Caddesi'nde bulunan emniyet müdürlüğü bahçesine getirdi.
 
5'İ DE TUTUKLANDI
 
Emniyetteki işlemleri tamamlanan 5 kişi, Kartal'da bulunan Anadolu Adliyesi'ne sevk edildi. Emrah E., Koray G., Ünal Umut G., Nevzat Ö. ve Ramazan Ç. çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.
 
APARAT YERLEŞTİRİLMESİ GÜVENLİK KAMERASINDA
 
Teknik servis elemanı Emrah E.'nin ATM cihazlarına kopyalama aparatı yerleştirmesi, Koray G., Ünal Umut G. ve Nevzat Ö.'nün ATM cihazlarına dışarıdan kamera sistemini takması ve paraları çekmeleri güvenlik kamera görüntülerine yansıdı. Şebeke üyelerinin kullandığı Pendik'teki Rezidans'a yapılan baskında polis kamerası tarafından ele geçirilen ATM parçaları görüntülenirken, şebeke üyelerinin mahkemeye sevk edilme görüntüleriyle görüntüler son buldu. Ele geçirilen malzemeler Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde basın mensuplarına gösterildi.
 
 
Çağatay KENARLI, İstanbulDHA