'Polis intiharlarının nedeni sosyal medya'

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, 2013 yılında 40 polisin intihar ettiğini, bunda sosyal medyada polisin çok tartışılmasının rolünün bulunduğunu düşündüğünü söyledi.

Polis intiharlarının nedeni sosyal medya
25 Kasım 2013 Pazartesi 16:50 tarihinde eklendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar’da ‘Psikolojik Danışma ve Rehberlik Semineri’ düzenlendi. Seminerde konuşan Kılıçlar, polis intiharları, nedenleri ve çözüm yolları hakkında bilgi verdi. Polisliğin; psikolojik ve ruhsal açıdan yıpratıcı, stresli bir meslek olduğunu belirten Kılıçlar, emniyet teşkilatı olarak personele önleyici ruh sağlığı hizmeti sunmak amacı ile rehberlik ve psikolojik danışma birimlerini başarıyla hizmete geçirdiklerini belirtti.

Son yıllarda personel sayısının 2 kat artmasına rağmen intihar oranlarının düşük olduğunu ifade eden Kılıçlar, “Dünya genelinde polis teşkilatları intihar oranlarına bakıldığında ABD’de yüz binde 18, Avusturya’da yüz binde 32, Almanya’da yüz binde 23, Türkiye’de ise bu oranın 2013 itibari ile yüz binde 15 olduğu tespit edilmiştir. Personel sayımızı artmasına rağmen bu böyle." dedi.

İntihar nedenleri arasında en büyük etkenlerden birisi olarak ‘sosyal medyayı’ gördüklerini ifade eden Kılıçlar, “Benim kanaatime göre bu yıl farklı olarak ne oldu derseniz sosyal medyadaki hareketliliğin, polisle ilgili, polis teşkilatında da çoğalan sosyal medya ilgisi olduğunu düşünüyorum.
İntihar olayları, sosyal medyada polisle ilgili forumlarda tartışıldı, çok fazla yorum yapıldı. Bunun intihar sayılarını olumsuz etkilediğini düşünüyorum.
İntihar oranlarımızın diğer ülkelere göre düşük olmasından ki en büyük etkenlerden birisi de personel seçiminde ve eğitimlerinde standartların yüksek tutulması, mesleki zorlukların ve sorunların daha hızlı çözüme kavuşturulması ve teşkilatta psikologlar katkıları ile sunulmayan başlayan hizmetlerin etkisinin olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Toplantıya, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile birlikte Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’da katıldı. Seminer sonrasında günün anısına plaket verilerek hatıra fotoğrafı çektirildi.


CİHAN