Polis Mensur Güzel ile ne konuştu ?

Deniz otobüsü Kartepe'yi kaçıran, 12 saat sonra operasyonla etkisiz hale getirilen terörist Mensur Güzel'i ikna çalışmalarının perde arkası

Polis Mensur Güzel ile ne konuştu ?
14 Kasım 2011 Pazartesi 08:31 tarihinde eklendi, 1.498 kez okundu.

 

Kartepe'yi kaçıran PKK'lı Mensur Güzel'le, teslim olması için iknaya çalışan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı'nın diyalogları çarpıcı. 'Ben Kürt'üm' diyen Güzel'e polis müdürü yanıt vermiş: Ben de Çerkez'im. Biz bir bütünüz. Türk ve Kürt halkı kardeştir
 
Deniz otobüsü Kartepe'yi kaçıran, 12 saat sonra operasyonla etkisiz hale getirilen terörist Mensur Güzel'i ikna çalışmalarının perde arkası Akşam gazetesinde Devrim Tosunoğlu imzasıyla yer aldı. İşte detaylar:
 
18 yolcu ve 6 mürettebatıyla kaçırılan Kartepe zikzaklar çizdikten sonra yakıtı bitince Silivri açıklarında demirlemişti. Kriz merkezi olayın kan dökülmeden sonuçlanması için yoğun uğraş gösterdi. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu, Güzel'le iletişime geçti. 04.00'te başlayan ikna konuşması 1.5 saat sürdü. Terörle mücadeleden sorumlu olan Ekizoğlu ile Güzel'in konuşmaları kayıt altına da alındı. İkna çabaları boyunca Ekizoğlu, Güzel'le teslim olması için o akşamki Türkiye-Hırvatistan Milli maçından, PKK'ya kadar her konuda sohbet etmiş.
 
DÖNÜŞ YOLUN VAR
Ekizoğlu, o konuşmada Güzel'i teslim olmaya çağırdı, terör örgütünün gençleri kandırdığını, bu açmazdan çıkış yolunun olduğunu vurguladı. Güzel 'Ben Kürt'üm ve anasaya değişikliği istiyorum' dedi. Ekizoğlu ise 'Ben de Çerkez'im. Bu yoldan geri dönüşün var. Türk ve Kürt halkı kardeştir. Biz bir bütünüz' yanıtını verdi. Güzel ile Ekizoğlu arasında PKK üzerine de konuşmalar yapıldı.
 
Terör uzmanı olan Ekizoğlu, PKK yapılanmasını tam olarak bilip bilmediğini sınamak için  sorular yöneltti. Güzel, örgüt üyelerinden aldığı eğitim doğrultusunda PKK üzerine bildiklerini anlattı. Kandil, Kazan Vadisi, Öcalan, Kürtlük üzerine bildiklerini söyledi. Sürekli üstleriyle görüştüğünü belirtti.
 
TEPKİ VERMEDİ
Terör örgütünün beraberliği bölmek için gençlere tuzaklar kurduğunu anlatan Ekizoğlu, 'Kimsenin canı yanmasın, gel teslim ol' dedi. Bu çağrılara ise Güzel'in hiç tepki vermediği öğrenildi.
 
MAÇ BİLE KONUŞULDU
Geminin kaçırıldığı akşam oynanan Türkiye-Hırvatistan maçı bile gündeme geldi. Ekizoğlu, Güzel'e 'Bak bu akşam milli maçımız vardı. Hırvatlar bizi 3-0 yendi. Eminim bir Türk vatandaşı olarak buna sen de üzülüyorsun' dedi. Konuşurken sık sık duraklayan Güzel, konuyu anayasaya getirince, Ekizoğlu, 'Teslim ol, seninle anayasayı konuşalım, tartışalım' dedi.
 
YAŞAMINI ÖNEMSİYORUZ
05.30'a kadar kesintisiz telefon görüşmesi yapan Ekizoğlu'nun 'Sana ne diye hitap edelim' sorusuna Güzel, 'Bana Kürt diye hitap edin' yanıtını verdi. Ekizoğlu 'Örgüt senin hayatını önemsemeyebilir ama biz oradakilerin olduğu kadar senin de hayatını önemsiyoruz. Bir tane arkadaşın Kürt olduğu için zulüm gördü mü?' dedi. Güzel, 'Hayır' diye cevapladı.
 
ANNENİ DÜŞÜN
Teröristin ikna olmadığını gören Ekizoğlu son olarak konuyu aileye getirdi, 'Bu eylemin en çok da Diyarbakır'daki anneni üzecek. Sen bu eylemi sürdürürsen ve birine bir şey olursa annen bunun sıkıntısını çok yaşayacak. Unutma ki annen senin hayatını önemsiyor' dedi. Güzel, tüm çağrılara olumsuz yanıt verdi. Teslim olmayacağını söyledi. 05.35'te ise operasyon başladı.
 
KAFASI DAĞINIKTI
Güzel'in yolcularla yaptığı konuşmalarda ise durağan ve kafasının dağınık olduğu öğrenildi. Aynı konu üzerine sürekli konuşmaya çalıştığı belirlendi. Eylem öncesi nasıl hazırlık yaptığı incelemeye alındı. Gözaltına alınarak İstanbul Emniyeti'ne getirilen 3 kişiden PKK'da yönetici olduğu öne sürülen şahıs susma hakkını kullandı. Güzel'in iki ev arkadaşı ise 'Kürt sempatizanıydı. Bir gün böyle bir eylem yapacağını hissetmedik' dedi. Mensur Güzel'in evinde yapılan aramada ise patlayıcı bulunmadığı öğrenildi.