"Politikamız Avrupa'dır"

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, AB Komisyonu'nun olumlu raporuna rağmen ülkesine üyelik müzakerelerine başlaması için Brüksel'de geçen hafta yapılan zirvede tarih verilmesinin kendileri için hayal kırıklığı olduğunu ifade ederek, "Ancak bizim politikamız Avrupa'dır ve öyle de kalacak" dedi.

18 Aralık 2012 Salı 20:52 tarihinde eklendi.

 

Parlamentoda yıllık değerlendirme konuşması yapan İvanov, küresel açıdan zor geçen 2012 yılında Ortadoğu ve Akdeniz bölgesinde gerginlikler yaşandığını söyledi.
 
Geçen hafta yayınlanan AB Konseyi kararlarında Makedonya'ya müzakerelere başlama tarihi verilmemesine tepki gösteren İvanov, "Uluslararası alanda bize yönelik destek artıyor. Bizi Chicago ve Brüksel'de veto edenler bahane bulmakta zorlanıyorlar. Brüksel'deki zirve, bizim için hayal kırıklığı oldu. Ancak, bizim politikamız Avrupa'ydı ve öyle de kalacak" dedi.
 
Makedonya'nın komşularıyla ilişkilerine ve yaşadığı isim sorununa değinen İvanov, "Biz, isim sorununa çözüm bulmak için yapıcı davranıyoruz. Bu soruna çözüm, ancak bizim milli kimliğimiz ve toprak bütünlüğümüzü tehdit etmeyecek tekliflerle bulunabilir. Her ülkenin vatandaşları kendini istediği şekilde ifade edebilir. Makedonya her zaman komşularıyla iyi bir diyalog içerisinde olmayı istemiştir. Biz birbirimize destek olmalıyız, köstek değil. Hayat kısa, ancak komşuluk ilişkileri sonsuzdur" diye konuştu.
 
Mecliste yaşanan bütçe tartışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı İvanov, "Mecliste son günlerde bütçeyle ilgili sert ve çözüme götürmeyen tartışmalar yaşanıyor. Sorumsuz siyasi davranışlar yüzünden Makedonya ekonomik sıkıntı çekerse halkın önüne nasıl çıkacaksınız- Halkın ve devletin çıkarları söz konusuysa kişisel çıkarlar bir kenara bırakılmalıdır" ifadelerini kullandı.