POS tefecilik sorunu büyüyor

Maliye Bakanlığı vergi denetim elemanlarını son 3 yıldır uğraştıran POS tefeciler, karapara listelerinde de yer almaya başladı.

POS tefecilik sorunu büyüyor
20 Nisan 2011 Çarşamba 08:23 tarihinde eklendi.

 

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK) 2010 Yılı Faaliyet Raporu'ndan derlediği verilere göre, karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadeleye dönük öncül suçların başında uyuşturucu madde kaçakçılığı ve POS tefecilik geliyor. 
 
MASAK'a intikal eden ihbar ve şüpheli işlem bildirimlerinden analiz çalışmalarına tabi tutulan ve aklama suçu özelliği taşıdığı belirlenerek geçen yıl değerlendirme dosyası açılan öncül suçlar arasında ilk sırada uyuşturucu kaçakçılığı bulunuyor. Öncül suçların yüzde 18'ini uyuşturucu madde kaçakçılığı meydana getiriyor. Bunu yüzde 17'lik suç oranıyla POS tefeciler takip ediyor. Maliye Bakanlığının son yıllardaki vergi incelemelerinde özellikle büyük şehirlerde büyük sorun olarak ortaya çıkan POS tefecilerin karapara niteliğindeki suçlarda da yoğun şekilde yer almaya başladığı dikkati çekiyor. 
 
Değerlendirme dosyası açılan öncül suçlar listesinde uyuşturucu kaçakçılığı ve POS tefeciliği, yüzde 16'lık oranla usulsüz mali işlemler, yüzde 10'luk oranla tefecilik, yüzde 8'lik oranla örgütlü suçlar, yüzde 7'lik oranla da dolandırıcılık izliyor. 
 
Yolsuzluk, rüşvet, sahtecilik, zimmet, göçmen kaçakçılığı ve gümrük kaçakçılığı da diğer öncül suçlar olarak belirleniyor. Göçmen kaçakçılığı da, MASAK'ın öncül suçları arasına girerken, yüzde 7'lik bir oran oluşturan diğer suçlar arasında da, yasa dışı kumar, akaryakıt, altın ve sigara kaçakçılığı, bilişim suçları ve kontör dolandırıcılığı yer alıyor.