Preşevo'da Sırplar 'Kahramanlar Anıtı'nı kaldırdı

Sırbistan Jandarma Birlikleri Preşevo'daki 'Kahramanlar Anıtı'nı kaldırdı, bölgede tansiyon yükseldi.

21 Ocak 2013 Pazartesi 00:29 tarihinde eklendi, 9.722 kez okundu.

 

 
1999- 2001 yılarında Preşevo Vadisinde, Sırbistan askeri ile savaşan Preşevo -Buyanovac Arnavutlar Kurtuluş Ordusu (UÇPMB) kahramanları için, Preşevo kentinde inşa edilen 'Kahramanlar Anıtı' bu sabah Sırbistan Jandarma Birlikleri tarafından kaldırıldı. Arnavutların çoğunlukta olduğu Preşova, Buyanovça ve Medveca belediyelerini kapsayan Sırbistan'ın güneyindeki Preşova vadisinde sabah saatlerinde 200'e yakın Sırbistan Jandarma Özel Mensubu Preşevo kent merkezini ablukaya alarak buldozerle "Kahramanlar Anıtı"nı bulunduğu yerden söktü ve bir kamyona koyduktan sonra Preşevo'dan ayrıldı.
 
Preşevo'daki Sırbistan Jandarmasının operasyonundan hemen sonra bir yazılı açıklama yapan Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç, "Sırbistan yönetimi, Sırbistan'a karşı savaşanlar için Sırbistan topraklarında anıtların yapılmasını müsaade etmeyecek, kanun ve kuralları uygulayarak devletin güvenliğini sağlayacaktır" dedi.
 
Preşevo'da "Kahramanlar Anıtı"nın kaldırılması, Kosova'da, Makedonya'da ve Arnavutluk'ta tansiyonun yükselmesine neden oldu. Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga yaptığı yazılı açıklamada, Miloşeviç siyasetini sürdürmekle eleştirdiği Sırbistan yönetimini kınadı, Uluslararası Topluğunu göreve davet etti. Atifete Yahyaga Preşevo Vadisindeki Arnavutlara soğukkanlı davranmaları ve Sırbistan Güvenlik Güçlerinin provokasyonlarına düşmemeleri çağrısında bulundu .
 
Başbakan Haşim Taçi de Sırbistan'ın bu hareketini kınayarak, Preşevo'daki Sırbistan jandarmasının operasyonunun Balkanlar'da yeniden kanın dökülmesine neden olabileceği uyarısında bulundu. Sırbistan'ı kınayan açıklamalar Arnavutluk üst düzey yetkilerinden ve Makedonya'da yaşayan Arnavut liderlerden de geldi.
 
Bu arada gerginliği arttığı bölgede Preşevo'ya gitmek isteyenler için Kosova ile Sırbistan sınır kapısı ise bu sabah kapandı.
 
Preşevo Belediye Meclisinin kararıyla 1999 -2001'deki çatışmalarda hayatını kaybeden Arnavutların anısına belediye binası önüne 11 Ekim 2012 tarihinde bir anıt dikilmişti. Anıta tepki gösteren Sırbistan yetkilileri, anıtın yerel yetkililer tarafından kaldırılmasını istemiş, aksi takdirde kendilerinin kaldıracağını açıklamıştı.

CİHAN