Priştine'de fatura protestosu

Kosova'nın başkenti Priştine'de binlerce kişi yüksek elektrik faturaları nedeniyle hükümeti protesto etmek için sokaklara döküldü.

Priştinede fatura protestosu
22 Mart 2013 Cuma 21:22 tarihinde eklendi.

 

Binlerce kişi Kosova Elektrik Kurumu KEK binasından hükümet binasına yürüyerek hükümet aleyhine sloganlar attı.

Eylemciler, Kosova Elektrik Kurumu yönetim kurulu başkanının, Kalkınma Bakanı Besim Beçay'ın ve Başbakan Haşim Taçi'nin istifa etmelerini istediler. Protesto yürüyüşünde eylemciler, olayla ilgili Başbakan Haşim Taçi'nin ve kabine üyelerinin cezaevine gönderilmesini isteyerek hükümete istifa çağrısında bulundu. Muhalefet partileri ve 20'ye yakın sivil toplum örgütünün destek verdiği yürüyüşte, 'Devleti soyanlarla devlet olunmaz', 'Haşim Taçi'nin Tek Yolu Cezaevidir' sloganları atıldı. Başbakanlık binası önünde toplanan kalabalıktan bir kişi yere yatarak halkın çaresizliğini dile getirdi.
 
Bir konuşma yapan Demokrasi, Haysiyet ve Yolsuzlukla Mücadele Teşkilatı (ÇOHU) Başkanı Avni Zogyani, ülkeyi kötü yönetenlere karşı halkın sesinin duyurmak istediklerini belirterek, elektrik faturalarının sadece yolsuzluk yapan idarecilerin uzantısı olduğunu belirtti.

Devleti soyanların tasfiye edilmemesi halinde Kosova'nın asla kalkınamayacağını kaydeden Avni Zogayni hükümeti istifaya davet etti. Zogyani, Haşim Taçi ve öteki bakanların milyonerler olurken, halkın günden günde daha fakirleştiğini söyledi. Zogyani, halkın günde güne daha güçlü bir şekilde sesini yükselteceğine ve hırsızlığa, yolsuzluğa dur diyeceğine inandığını belirtip önümüzdeki hafta da protesto düzenleyeceklerini bildirdi. 2 saat süren protestolar olaysız bir şekilde sona erdi.

DHA