Prostata yeni tedavi yöntemi

Yaşlanan erkeğin en önemli problemlerinden olan iyi huylu prostat büyümesi (BPH) yeni teknoloji ''Plazma Kinetik Tur'' yöntemi ile tedavi ediliyor.

Prostata yeni tedavi yöntemi
14 Ağustos 2011 Pazar 10:43 tarihinde eklendi, 1.894 kez okundu.


    
Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Üroloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, dünyada yaşlı nüfusun yükseldiğini, bunun da sağlık sorunlarında artışa neden olduğunu söyledi. Elli yaşın üstündeki erkeklerde ürolojik bir rahatsızlık olan prostatın büyümesine bağlı problemlerin kişinin konforunu bozduğunu ve hayat kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Biri, prostat büyümesinin genel olarak iki şekilde değerlendirildiğini ifade etti. 
    
Biri, bunlardan ilkinin yaygın olarak görülen iyi huylu prostat büyümesi olduğunu, diğerinin ise daha az görülen prostatın kötü huylu büyümesi yani prostat kanseri olduğunu belirtti. 
    
Prostatın büyümesine bağlı olarak daralan idrar kanalının hastalığın temel patolojik bozukluğunu oluşturduğunu dile getiren Biri, "Prostatta büyüme 40'lı yaşlarda başlar ve genel olarak 50'li yaşlardan sonra belirti vermeye başlar. Hastada prostatın büyümesine bağlı olarak işeme ile ilgili belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler gece idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, sık sık idrara çıkma ve idrarın ince akması gibi belirtilerdir. Bazen de hastada bu belirtilerin yanı sıra ani idrar tıkanıklığı, mesane taşları veya böbreklerde genişleme gibi bulgular ortaya çıkabilir" diye konuştu. 
    
Biri, prostat büyümesinin kişinin hayat kalitesini bozmaya başladığında yada tıbbı olarak patolojik ek bir probleme yol açtığında tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 
    
Büyümenin iyi huylu olması durumunda tedavinin ilaçla başladığını, ilaç tedavisinden fayda sağlamadığı durumda cerrahi yöntemlerin söz konusu olduğunu anlatan Biri, günümüzde iyi huylu prostat büyümesi için yapılan cerrahi tedavi metotlarının açık ya da kapalı ameliyatlar şeklinde yapıldığını söyledi. Biri, açık ameliyatların başta enfeksiyon olmak üzere bazı riskleri taşıdığından artık çok sık uygulanmadığını ifade etti. 
    
Şu an için iyi huylu prostat büyümesinde kullanılan altın standart tedavinin "TUR" diye isimlendirilen kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlar olduğunu belirten Biri, TUR ameliyatlarının da farklı şekillerde uygulanabildiğini anlattı. Biri, "TUR ameliyatlarında kapalı yöntemle hastanın idrar kanalından girilir ve prostat herhangi bir enerji kaynağı kullanılarak özel geliştirilmiş aletler ile parça parça kesilerek dışarı çıkartılır. Kullanılan enerji kaynağı monopolar veya bipolar olabilir. Monopolar sistemler hastanın vücudundan elektrik akımı geçmesini gerektiren bir sistemdir. Ancak bipolar istemlerde buna gerek kalmaz. İşte günümüzde kullanılan bipolar TUR sistemi Plazma Kinetik TUR sistemidir" diye konuştu. 
    
Sistemin son yıllarda üroloji alanında kullanıldığını belirten Prof. Dr. Biri, şöyle devam etti. 
    
"Sistemde, plazma kinetik enerji kaynağı kullanılır ve bu sistemin klasik monopolar sistemlere göre oldukça avantaları vardır. En önemli avantajı, hastadan elektrik akımı geçmemesidir. Dolayısıyla, kalp pili olan hastalarda dahi pilin elektrik akımından etkilenmesi gibi bir problemle karşılaşılmadan güvenle tercih edilebilir. 
    
Bu sistemde ameliyat sırasında prostatın daha güvenli ve hızlı bir biçimde kesilmesi sağlandığı için ameliyat süresi oldukça kısadır. Bu da daha az kanama miktarı ve daha az hastanede kalış süresi anlamına gelir. Hastalarda, ameliyat sonrası daha az idrar sondası kalır. Plazma Kinetik yöntemle, ameliyat sırasında çıkarılan doku, doku incelemesine gönderilebilir. Lazer ile yapılan ameliyatlarda doku çıkarılmadığı için plazma kinetik tedavi bu açıdan da avantajlıdır. 
    
Klasik yöntemle uygulanan TUR ameliyatlarında görüntü sağlamak için kullanılan sıvıya bağlı olarak yüzde 1-2 ihtimalle TUR sendromu dediğimiz problem gelişebilir. TUR sendromu, kullanılan sıvının vücuda geçerek vücuttaki sodyum miktarını düşürmesidir. Plazma kinetik yöntemde görüntü sağlamak için kullanılan sıvı serum fizyolojiktir. Dolayısıyla bu sıvı vücuda geçse dahi TUR sendromuna neden olmaz. Klasik TUR ameliyatlarında işlem sonrası idrar kanalında veya idrar torbasının çıkışında darlık olma ihtimali vardır. Plazma kinetik TUR ameliyatlarında ise darlık gelişme ihtimali çok çok düşüktür." 
    
Plazma kinetik yöntemiyle, sadece prostat ameliyatlarının yapılmadığına, aynı zamanda mesane kanserlerinin kapalı yöntemle tedavisinin de gerçekleştirilebildiğine dikkati çeken Biri, mesane kanserlerinin kapalı yöntemle tedavisinin daha zor olduğunu söyledi. 
    
Biri, bu yöntemle hızlı ve düzgün kesme işi yapmaya olanak sağladığını belirterek, "Plazma kinetik sistem, aynı zamanda idrar kanalı darlıklarının tedavisi için de ideal bir yöntemdir. Elektrik akımı kullanmadan uygulanabildiği için işlem sonrası tekrar daralma ihtimali oldukça azdır" dedi. 
     
Ameliyat geri ödeme kapsamında 
     
Güncel tedaviler içinde özellikle prostat tedavisinde yerini almış olan Plazma Kinetik TUR ameliyatının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından da geri ödeme kapsamına alındığının altını çizen Biri, "Bu sistemin maliyeti, klasik TUR sistemine göre biraz daha yüksek. Çünkü, klasik TUR sistemine göre daha pahalı bir teknolojiye sahip. Ancak hiçbir zaman lazer ameliyatları kadar yüksek değil" diye konuştu. 
    
Biri, yöntemin başlangıçta mali yükünün biraz fazla olduğunu, ancak hastanın uzun süreli takibinde oluşabilecek ek problemlerin maliyetini azaltacağını ifade ederek, "Bu açıdan bakıldığında SGK'ya faturası daha azdır" dedi.