Protein Tozu Kullanmadan Önce Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

Sporcuların en çok merak ettikleri protein tozlarının etkili olup olmadığıdır. Bu nedenle de her daim kullanmakla kullanmamak arasında gelgitler yaşamışlardır.

Protein Tozu Kullanmadan Önce Mutlaka Bilinmesi Gerekenler
19 Temmuz 2017 Çarşamba 23:47 tarihinde eklendi, 7.436 kez okundu.

Bizde bu yazımızda protein tozları hakkınd siz değerli takipçilerimize öğrenmek istedikleri her şey hakkında bilgi paylaşımında bulunmak istedik. Ancak tam olarak ne demek istediğimizi anlatabilmemiz için de ilk önce tanımını yaparak başlamamız gerektiğini düşünüyorum.
 

Proteinlerin insanın yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için önemi büyüktür. Eksik olması halinde ortaya çıkabilecek olan pek çok rahatsızlık vardır. Bu nedenle de proteinler aslında başlı başına ele alınması gereken bir konudur. Ancak kısaca belirtecek olursak gelişme ve olmazsa olmaz kelimelerinin de tanımlanabileceğini söyleyebiliriz.  Proteinler insan vücudunun bir anlamda yapı taşıdır. Ve siz bunu yalnızca kaslarınızın gelişmesi şeklinde düşünmemelisiniz. İnsanın beyin gelişiminden tutun da zekaya kadar pek çok önemli faktörü kapsadığını söyleyebiliriz. Bu yüzden de iyi bir beslenmeye sahip olan insanların zekasının da daha gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi buradan yola çıkarak protein tozu nedir? Bu konuya biraz da ağırlık verelim.

 

 

PROTEİN TOZU NEDİR?
 

Protein tozları soya unu yumurtanın beyaz olan tarafı, süt tozu ve peynir suyu gibi doğal olan gıdaların bir araya karıştırılarak oluşturulmuş olan vitamin karışımıdır. Ancak burada sizin dikkat etmeniz gereken şey içerisinde herhangi bir şekilde kimyasal karışım olmamasıdır. Çünkü bazı ülkelerin üretmiş olduğu protein tozlarında kimyasallara da yer verilmektedir. Protein tozu alırken bunlara çok dikkat etmeniz gerekir. Öncelikli olarak hangi ülkenin protein tozu daha iyi ve kullanım şekilleri nasıl bunun araştırmasını yapmanız gerekiyor.

 


 

PROTEİN TOZU NEDEN KULLANILIR?
 

Protein tozunun kullanılma sebebi tek bir nedene indirgenemez. Bir insanın sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için günlük alması gereken protein miktarı vardır. Eğer ki insan bu miktarı almazsa o zaman yukarıda belirtmiş olduğum gibi çok çabuk hasta olabilecektir. Vücut kendiliğinden protein üretir ancak eksik olan kısmı da doğal besinlerden almak önemlidir.  Bu da insana protein yönünden zengin olan besinleri sorgulamasını sağlayacaktır. Nerede olursanız olun günlük olarak mutlaka et, balık ve tavuk gibi protein yönünden zengin olan besinleri tüketmeniz gerekiyor. Bunu da geleneksel olan Türk mutfağını düşündüğünüz de zaten karşılıyorsunuz. Burada ayrıntılı bir durum var ki bizim ülkemizde insanların sürekli olarak çalıştıklarından dolayı da sabah kahvaltılarını işyerinde yapmak zorunda olduğu ve bunu da çay simit ya da poğaça ile geçiştirdiğini söyleyebiliriz. Hatta öğle yemeklerinde de fastfood tarzında beslenme nedeniyle zararlı olan pek çok yağı da tüketiyor. Hele ki öğrencilik döneminde bu şekilde yaşamak neredeyse bir hayat tarzı haline gelebiliyor.  Sırf çalışanları ön plana çıkardık ancak evde olan bayanlarında protein yönünden çok fazla hesap yapmadıklarını tahmin edebiliyoruz. Dolayısıyla genelde pratik yemeklerden ya da ağız tadına uygun olan gelişi güzel atıştırmalıklardan tercih ediyorlar. Şimdi bu açıdan baktığımız da ise genelde almamız gereken günlük protein miktarının altında alıyoruz bu da bizim eksikliğimiz oluyor. İşte bu konuda zahmetsiz olan ve de çabukça tüketilebilecek protein tozları insanların yardımına koşuyor ve ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Şimdi kafanızdaki diğer bir soru olan acaba protein tozu kullandığımda bunun zararını görür müyüm faydalı bir şey mi yoksa bir süre sonrasında bana zarar verir mi? cümlesinin olduğunu tahmin ediyorum. Bu nedenle de bu konuya açıklık getirmek istedim.

 


 

PROTEİN TOZLARI ZARARLI MIDIR?
 

Genelde spora yeni başlayan gençler kullanmaya başladıklarında ailelerin kafasında bir endişe hali meydana gelir. Bunun nedeni de sanıyorum ki protein tozları konusunda eksik bilgiye sahip olmalarından kaynaklanıyor. Bu konuda öncelikli olarak yukarıda da belirtmiş olduğum gibi protein tozunun bir ilaç olmamasıdır. Yani siz güvendiğiniz bir markanın protein tozunu kullanıyorsanız hiçbir şekilde yan etkisi ya da zararı olmayacaktır. Çünkü doğal vitaminlerdir. Protein tozunun zararları genellikle ihtiyaçtan  fazla kullanıldığında baş gösterir.
 

PROTEİN TOZLARI NEDEN ZARARLI SANILMAKTADIR?
 

Genelde bu tozların zararlı olarak görülmesinin nedeni. Spor yapan insanların bu dönem içerisinde kaslarının daha da çabuk gelişmesini sağlamak için kullanmış olduğu doping ilaçları grubundan olduğunun düşünülmesidir.  Kullanılan bu doping ilaçları hormonlar üzerinde ciddi zararlara neden olmaktadır. Protein tozunun da doping ilacı şeklinde algılanıyor olması ailelerin bu şekilde düşünmesine neden oluyor. Doping ilaçları bir müddet sonrasında karaciğerden tutunda prostata ve böbreklere kadar pek çok organa zarar vermeye başlayacaktır. Özellikle de üreme sağlığı üzerinde ciddi bir yan etkisi söz konusudur. Bu açıklamadan sonra kafanızdaki soru işaretini net bir şekilde kaldırmak adına tekrarlamak gerekirse protein tozları bir doping ilacı ya da kimyasal bir ürün değil yalnızca doğal bitkisel vitaminlerdir bu nedenle de herhangi bir şekilde zararı bulunmamaktadır.


PROTEİN TOZU ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
 

Kullanılan protein tozlarını iki şekilde ayırmak gerekir. Bunlardan ilki kolay sindirilebilen ikincisi ise daha uzun zamanda sindirilebilenlerdir.  Çabuk sindirilen olarak whey protein tozunu gösterebiliriz. Çabuk sindirimi olduğu için antrenman sonrasında hemen alınabilir. Bu sayede antrenman esnasında yıpranan kaslarında onarılması sağlanmış olur ve kas kayıpları yaşanmaz.  Eğer ki aynı gün protein bakımından fakir beslenmişseniz o zaman antrenmandan yarım saat öncesinde de alınarak daha sıkı bir antrenman yapabilirsiniz. 
 

İkinci yani uzun sürede sindirilen protein tozuna da Kazein’i örnek gösterebiliriz. Bu protein tozlarını eğer ki uzun süren bir protein depolama ihtiyacınız olacaksa o zaman alabilirsiniz. Örneğin düzenli ve de sürekli olarak protein alma ihtiyacınız varsa. Ya da zayıfsınız ve kilo almak istiyorsanız o zaman gece yatmadan önce alabilirsiniz. 7-8 saat size yetecektir.  Günlük yaşantıyı ele alacak olursak bir nedeniniz yoksa o zaman whey tercih edilecek ve insanlar tarafından da en çok kullanılan protein tozudur.
 

Protein tozlarının diğer bir özelliği de içerisinde karbonhidrat barındırmalarıdır. Ancak bu oranlarda markadan markaya farklılık göstermektedir. Eğer ki amacınız kilo almaksa o zaman karbonhidrat yönünden zengin olan protein tozlarını tercih etmeniz gerekiyor. 
 

PROTEİN TOZUNU KİMLER KULLANABİLİR?
 

Protein tozunu kullanamayacak olanların sayısı çok azdır. Örneğin 12-13 yaşının altında olan çocuklar, karaciğer rahatsızlığı olan hastalar, bazı özel rahatsızlıkları olanlar ve hamilelerin dışında herkes rahatça kullanabilmektedir. Ancak yine altını çizmek istiyorum ki içerisinde kimyasal olmamalıdır. Kısaca şunu belirtmek gerekir ki bir sporcu için protein ne kadar önemliyse günlük hayatımızda da insan için proteinler o kadar fazla öneme sahiptir. Burada proteinlerin önemi kişinin ihtiyacına göre değişiklik göstermesidir. Kendinize göre uygun bir protein tozunu tercih edebilirsiniz. Ancak bunun için başlamadan öncesinde bir diyetisyene danışmanızda fayda olduğu görüşündeyim sizin için önemli olan miktarı o tam olarak belirleyebilecektir. Bu sayede hem dengeli bir beslenme tercih etmiş olursunuz hem de vücudunuzun ihtiyacı olan proteini almış olursunuz. Hele ki vücut geliştirme sporu gibi ağır spor dallarından birisine yeni başlıyorsanız o zaman mutlaka bunun bir araştırmasını yaptıktan sonra başlamanızı tavsiye ediyorum. Son dip not olarak zayıf biriyseniz mutlaka karbonhidrat yönünden zengin olanı tercih etmelisiniz.