Protez Göz Nedir?

Görme yetisini doğuştan ya da herhangi bir kaza nedeni ile kaybetmiş olan kişilerin dış görünümlerini daha iyi hale getirmek adına yapılan uygulamaya protez göz deniyor.

Protez Göz Nedir?
04 Mart 2020 Çarşamba 19:09 tarihinde eklendi, 1.897 kez okundu.

Görme yetisini doğuştan ya da herhangi bir kaza nedeni ile kaybetmiş olan kişilerin dış görünümlerini daha iyi hale getirmek adına yapılan uygulamaya protez göz deniyor. Bu göz uygulamaları sayesinde görme yeteneği olmayan kişiler kendilerini toplum içerisinde daha iyi hissediyor ve özgüven açısından önemli bir destekçi oluyor. Ancak protez uygulaması yaptırırken de birçok önemli detaya yer vermek gerekiyor. Daha estetik bir görünüm kazanmak adına protez göz uygulaması birçok görme engelli kişiye uygulanabiliyor. Bu gözler yalnızca kozmetik amaçlı olarak kullanılabilen ve daha düzgün yüz formuna kavuşmak için tercih edilen uygulamalardır
 

Protez Göz Kimlere Uygulanabilir?
 

Protez göz uygulaması doğuştan gözü olmayan ya da çok küçük göz yuvarlağına sahip olan kişilere özellikle uygulanıyor. Göz çukurunda bir gözün bulunmaması ya da küçük göz yuvarlağı olması yüz bölgesindeki kemiklerin gelişimini de olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle de gerçek göz formatına uygun olarak tasarlanan protez gözler sayesinde yüz kemiklerinin daha düzgün formda gelişmesine olanak sağlanacaktır. Bu hastalara zaman kaybedilmeden protez göz fiyatları uygulamasının yapılması gerekiyor. Protez göz uygulaması aynı zamanda sonradan da görme yeteneğini kaybeden ve göz bebeğinin tamamen deforme olması sonucunda da uygulanabiliyor. Görme yeteneğinin kazanılmayacağı durumlarda yalnızca daha estetik bir durum için bu uygulamadan yararlanılabiliyor. Bu gözler sayesinde kişilerin psikolojik olarak da kendini iyi hissetmesi sağlanmış oluyor. Yapılan araştırmalar ve uygulamalar çerçevesinde de protez göz farklılık gösterebiliyor.
 

Protez Göz Uygulaması Nasıl Yapılıyor?
 

Protez uygulamasının yapılabilmesi için ameliyat yapılmasına gerek duyulmuyor. Ancak önceden göz çukuru kısmının bu işleme uygun hale getirilmesi gerekiyor. Göz yapısının tamamlanabilmesi için göz çukuruna bilye konur. Bu bilye çevre dokularla tamamen uyumlu bir yapıya sahiptir. Protez uygulaması sırasında bu bilyelerin kalitesinin yüksek olması alınacak sonuçlar açısından da büyük bir önem taşıyor. Akrilik yapıda olan protez gözler cam benzeri bir maddeye sahiptir. Ancak camdan daha hafif bir yapısı vardır ve kırılmayan maddeden üretilir. Bununla birlikte cam protezler de kullanıcı tercihlerine göre üretilebiliyor. Tüm detaylar protez göz fiyatları açısından önemli belirleyicilerdir.
 

Protez Göz Kişiye Özel Mi Üretilir?
 

Protez gözler hazır olarak üretilebildiği gibi kişiye özel tasarım olarak da yapılabiliyor. Hazır protezler her ne kadar estetik kaygılara çözüm olsa da kişiye özel bir tasarım olarak üretilen protez göz çok daha iyi bir görünüm sunacaktır. Bu gözlerin kişinin göz çukuruna ve yüz hatlarına göre yapılması daha sağlıklıdır. Böylece hem protez rengi diğer göz ile daha iyi şekilde ayarlanabilir hem de göz yuvasının kalıbı alınarak özel olarak üretimi gerçekleştirilir. Özel olarak yapılan protez gözler ağrı ya da acı meydana getirmediği gibi kişinin görünümüne de daha uygun olacaktır. Protez göz fiyatları hazır ve özel tasarım olasına bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.