Psikoloji Bölümü Tercih Edeceklerin Bilmesi Gereken 9 Gerçek

Psikoloji üzerine ilginiz mi var? Üniversite tercihinizde psikoloji bölümü seçmeyi mi düşünüyorsunuz? Aşağıdaki makalede psikolojinin ne olduğunu ve nelerle ilgilendiğini size açıklayabileceğini ve eğlenceli olduğunu düşündüğümüz maddeleri sıraladık.

Psikoloji Bölümü Tercih Edeceklerin Bilmesi Gereken 9 Gerçek
21 Kasım 2017 Salı 16:16 tarihinde eklendi, 2.851 kez okundu.

Psikoloji üzerine ilginiz mi var? Üniversite tercihinizde psikoloji bölümü seçmeyi mi düşünüyorsunuz? Aşağıdaki makalede psikolojinin ne olduğunu ve nelerle ilgilendiğini size açıklayabileceğini ve eğlenceli olduğunu düşündüğümüz maddeleri sıraladık.

 

1. Psikoloji zihin ve davranış bilimidir.

 

Psikoloji bilimi mental işlemler ve davranış ile ilgilidir. Terim Yunanca “pysche” kelimesinden ortaya çıkmış olup nefes ve ruh anlamına gelmektedir. Biyoloji ve felsefe ile de yakın bağları olan psikoloji aynı zamanda sosyoloji, tıp, dilbilim ve antropoloji ile de yakın alakaya sahiptir.

 

2. Psikoloji “bilimsel yöntem”i kullanır.

 

Psikoloji bilimi ile alakalı yanlış bir yaygın kanı, sadece basit mantık ile açıklanabilecek olmasıdır. Halbuki, temel mantığını yanı sıra psikolojinin kendine özgü bir bilimsel metodu vardır. Bu metod sonucu belirli sonuçlara varılıp belli ilişkiler kurulabilir. Empirik verinin incelenmesi sonucu birbirinden farklı değişkenler arasındaki ilişkiler açıklanabilir. deneyler, anketler ve vaka çalışmaları sonucu toplanan veriler ışığında psikoloji bilimine katkı sağlanmaktadır.

 

3. Psikolojide birden çok bakış açısı vardır.

 

Psikolojiye konu olan soru ve durumlar pek çok farklı yönde inceleme bilmektedir. Örneğin şiddet temasını ele alacak olursak, bazı psikologların biyolojik faktörler üzerinde yoğunlaştığını -  bazılarının ise aile yapısı, sosyal çevre ve kültür gibi etkenlerin şiddete nasıl yol açabileceğini incelediğini görebiliyoruz.

 

Bazı temel bakış açıları şu şekilde sıralanabilir:

 -Biyolojik yaklaşım

 -Kognitif (bilişsel) yaklaşım

 -Davranışsal yaklaşım

 -Evrimsel yaklaşım

 -Hümanistik yaklaşım

 

4. Psikolojinin pek çok alt alanı vardır

 

Her bilim dalı gibi psikolojide farklı fallara sahiptir. Genelde üniversitelerde verilen psikoloji kodlu dersler de bu alanın genel özellikleri ve temel kavramları hakkında bilgi verilmektedir. Bunun yanı sıra, bazı lisans programlarında öğrencilere daha farklı alanlarda özelleşen bilme imkanı verilmektedir. Bunlar klinik psikoloji, kişilik psikolojisi, kognitif  psikoloji, gelişimsel psikoloji ve sosyal psikoloji olarak özetlenebilir.

Bu adreste, klinik psikolog olarak Hülya ZANBAK’ın bu anlarla ilgili aktardığı kişisel deneyimlerine erişme şansı bulabilirsiniz. Diğer yandan, bu alanların sürekli genişlemekte olduğu da değerlendirilmesi gereken bir diğer faktördür. Gelişen teknoloji ve detaylanın çalışma biçimleri ile her nasıl teknik manada uzmanlıklar çeşitleniyorsa bu anlamda psikolojinin endüstri tarafından talep gören alanları aynı oranda artmaktadır.

 

 

5. Psikoloji sadece terapi demek değildir.

 

Psikoloji dendiğinde akla elinde bir not defteri ile danışanın söyledikleri hakkında notlar alan bir kişiyi imajı canlanabilmektedir. Elbette terapi psikolojide önemli bir araçtır. Ama psikologların yaptığı tek şey değildir. Ve hatta pek çok psikoloğun mental sağlık dışı alanlarda çalıştığının da bilinmesi gerekir.  Bu alanlara örnek olarak öğretim, araştırma ve kurumsal danışmanlık gibi uğraşlar gösterilebilir.

 

6. Psikoloji her alanda  gözlemlenebilecek bir kavramdır

 

Sadece üniversite sınıflarında ders olarak anlatılacak bir konu  veya zihinsel sağlık açısından faydalanacak bir bilim değildir psikoloji. Günlük hayatınızda da gerekli dikkati verdiğinizde psikoloji filmi ile alakalı olguların çevrenizde olduğunu görmeniz hiç de zor değildir. Televizyonda izlediğiniz reklamlardan ve caddelerdeki billboardlardan tutun, web sitelerindeki reklamlara kadar pek yok iktisadi bilimin de psikolojiden faydalandığını görmek zor değildir.
 

 

7.Psikoloji hem gerçek Dünya ile ilgili hem de teorik sorular üzerine çalışır.

 

Psikoloji ile ilgilenmeye başlayan insanlarda oluşan yanlış yargılardan biri bu bilimin sadece teorik sorular üzerine çalıştığı ve gerçek hayat ile bağlantısının kuvvetli olmadığı yönündedir. Oysa ki şunu bilmek gerekir ki psikoloji hem uygulamalı hem de teorik bir konudur. Uygulamalı araştırma metodu psikolojik teorilerin günlük hayatımızda uygulanması hakkında çalışmalar bütünü olarak tanımlanabilir.

 

8. Psikoloji bölümü geniş kariyer fırsatları sunabilmektedir.

 

Lisans eğitimi olarak psikoloji okumayı düşünen kişilerin pek çok farklı kariyer seçeneği bulunmaktadır. Eğitim seviyesi, iş deneyimi ve sertifikasyon gibi pek çok faktörün farklı alanlarda çalışma konusunda önemli fırsatlar sağladığı açık bir gerçektir. Klinik psikoloji, sağlık psikolojisi ve endüstriyel psikoloji bu olanlardan ilk akla gelenler olarak gösterilebilir.

 

9. Psikoloji normal ve anormal davranışların tümünü inceler.

 

Pek çok kişi için psikoloji dendiğinde mental hastalıklar, bunların tespiti ve tedavisi akla gelmektedir. Ancak bunun yanında psikoloji normal davranışların da incelendiği, bunlar üzerine inceleme ve sorguların yapıldı bir bilim dalıdır.