PTT'ye gümrük işlemlerinde temsil yetkisi verildi

Hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü'ne (PTT) tüm gümrük işlemlerinde takip için dolaylı temsil yetkisi tanındı.

PTTye gümrük işlemlerinde temsil yetkisi verildi
10 Mart 2013 Pazar 11:52 tarihinde eklendi.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı'na ilişkin Gümrük Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, posta veya hızlı kargo ile taşımacılığı ile miktarı brüt 150 kilogramı ve değeri 7 bin 500 Euro'yu geçmeyen eşyaların, gümrük beyanı dâhil tüm gümrük işlemlerinin temsil yoluyla takip edilip sonuçlandırılmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor.
 
Tebliğe göre, hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler ve posta idaresine dolaylı temsil yetkisi tanındı. 
 
YETKİ ALAN ŞİRKETLER TEMİNAT İÇİN 250 BİN LİRA ÖDEYECEK
 
Tebliğ ile işlem yapmak isteyen operatörlerin; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce hava kargo acentesi olarak yetkilendirilmiş olması şartı aranacak.
 
Yetki kapsamı işlemlere ilişkin olarak, sonradan yapılacak kontroller sonucunda doğabilecek kamu alacağının garanti edilmesi amacıyla şirketlerin 250 bin TL tutarında teminat göstermesi zorunlu olacak.
 
İHRACAT BEYAN OPERATÖR TARAFINDAN YAPILACAK
 
Gönderilerin tahakkuk ettirilen gümrük vergileri, operatör tarafından tahsil edilebilecek ve operatör tarafından gümrük idaresi adına tahsil edilen vergiler, eşyanın operatöre teslimini takip eden en geç 7 iş günü içerisinde ödenecek
 
Tebliğde miktarı brüt 150 kilogramı ve değeri 7 bin 500 Euro'yu geçmeyen ihracat rejimine konu eşyanın beyanının bu tebliğ hükümleri çerçevesinde operatör tarafından yapılacağı da belirtildi.
 
Ayrıca, Gümrük Müdürlüğü'nün gümrük işlemlerinin yapılmasını teminen gerekli tedbirleri alacağı, gümrük muafiyeti ve bu tebliğde öngörülen yetki kapsamında ithalat ve ihracata konu edilen eşya ve adına işlem yapılan kişiye ilişkin istatistiki verilerin risk analizi kapsamında dikkate alınacağı ifade edildi.

CİHAN