Putin, AB’ye serbest ticaret anlaşması önerdi

Rusya-AB zirvesi için Brüksel’de bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Kazakistan-Belarus’un dahil olduğu Gümrük Birliği ile Avrupa Birliği arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını önerdi.

Putin, ABye serbest ticaret anlaşması önerdi
29 Ocak 2014 Çarşamba 00:31 tarihinde eklendi.



AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile zirve sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, “Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında oluşturulan Gümrük Birliği ile Avrupa Birliği arasında serbest ticaret anlaşması önerdik. Bir çok problemi müzakere ettik, uzman ve teknik seviyede bir çok konunun görüşülmesini kararlaştırdık.” dedi.

Avrupa ve Avrasya entegrasyon süreçlerinin birbirine zıt olmadığını savunan Rus lider, “İki entegrasyon modeli de benzer hedefler üzerine kuruldu. İki model de Dünya Ticaret Örgütü prensiplerine dayanıyor. Böylece toplam ticaret hacminin büyümesine önemli katkı sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.

AB’nin genişlemesi çerçevesinde “Doğu Ortaklığı” konusunda da görüş alış verişinde bulunduklarını hatırlatan Putin, Rusya ve AB’nin ortak komşuları olan ülkelerde istikrar ve refahın gelişimi için çalışacaklarını söyledi. Rus lider Avrupa ile tarihi bağların korunması ve bütünlüğün sağlanmasına önem verdiklerini kaydetti.

Putin, gelecek Rusya-AB zirvesinin 3 Haziran’da G8 zirvesi öncesi Rusya’nın Soçi kentinde olacağını söyledi.


CİHAN