Putin, Ban’la görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’la başta Suriye krizi olmak üzere uluslararası sorunları ele aldı.

Putin, Banla görüştü
18 Mayıs 2013 Cumartesi 09:47 tarihinde eklendi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’la başta Suriye krizi olmak üzere uluslararası sorunları ele aldı. Putin ve Ban, tüm krizlerin uluslararası hukuka uygun olarak çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, Rusya’nın Karadeniz tatil kenti Soçi’de gerçekleşen görüşme ile ilgili yaptığı açıklamada, “Putin ile Ban Suriye krizinin çözümü ile ilgili konuyu detaylı bir şekilde ele aldı. Temel uluslararası konular değerlendirildi. Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı görüşmelerle ilgili Ban’a bilgi verdi.” dedi.

Rus lider Mısır ve Güney Afrika liderleri ile ilgili yaptığı görüşmeler ve Rusya’nın Suriye konusundaki pozisyonunu BM Genel Sekreteri ile paylaştı. Peskov, “İki taraf da barışın uluslararası hukuka uygun olarak sağlanmasına vurgu yaptı.” bilgisini verdi.

Putin görüşme öncesi yaptığı kısa konuşmada da BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olarak Birleşmiş Milletler’in merkezi rolünü her zaman desteklediklerini belirtti.

Günümüz dünyasında başka evrensel bir organizasyonun bulunmadığının da altını çizen Putin, “Bizim ve BM’nin karşılaştığı sorunlar bazen çok kompleks olabiliyor. Bunların çözümü için de aşırı dikkat, profesyonellik ve uluslararası hukukun temel ilkelerine saygı gerekiyor.” hatırlatmasında bulundu.

Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de ikinci bir görüşme yapmaya hazırlanan Moskova, diplomasi trafiğini de yoğunlaştırdı. Bakanlar düzeyinde 10-12 Haziran tarihlerinde yapılması planlanan uluslararası konferansa Suriye hükümeti ve muhalefetin temsilcilerinin katılması için çaba sarf ediliyor.


CİHAN