Putin, Mısır'a SSJ100 gönderebilir

Rusya Devlet Başkanı Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Moskova'da gerçekleştirdikleri görüşmede, iki ülke ilişkilerini tüm boyutlarıyla ele aldıklarını söyledi.

Putin, Mısıra  SSJ100 gönderebilir
26 Ağustos 2015 Çarşamba 18:54 tarihinde eklendi.
Putin, Rusya ve Mısır'ın ulusal havacılık alanında işbirliği yapabileceğini ve Mısır'a Sukhoi Superjet 100 (SSJ100) uçaklarının gönderilmesi konusunda çalıştıklarını ifade etti.  Vladimir Putin açıklamalarında Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ortak yatırım fonunun büyük projelere imza atacağını belirtti. 
 
 
Putin şu açıklamayı yaptı:
 
"Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yatırım yapılarının katılımıyla kurulan ortak fonun çalışmalara büyük katkı sağlamasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra, Rusya ve Mısır enerji projelerinde de başarıyla ilerliyor. Rosneft, Gazprom ve Lukoil temsilcileri Mısır'da çalışmaya devam ediyor. "
 
 
-RUSYA VE MISIR LİDERLERİNİN GÖRÜŞMESİNİN ÖNEMLİ BAŞLIKLARI
 
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, 2014 yılı sonunda Rusya'nın Mısır'a 4 milyon ton tahıl ihrac ettiklerini hatırlatarak bu sayıyı artırmayı planladıklarını bildirdiler. 
 
 
Putin şu açıklamayı yaptı:
 
"İhracat hacmini artırmayı planlıyoruz. Bu sebepten dolayı Mısır topraklarında Rusya tarafından tahıl altyapısının inşa edilmesini görüştük."
 
 
-Teröre karşı mücadelede işbirliği
 
Rus ve Mısır liderleri "İslam Devleti" tehdidinin ön planda olduğu şu günlerde Suriye ile birlikte terörle mücadelede ortak hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdiler. Putin, "Uluslararası oyuncular ve bölgenin kilit ülkelerinin katılımıyla terörle mücadelede işbirliği yapılmasının öneminin altı çizildi" dedi. 
 
 
-Ticaret hacmi azaldı
 
Rus lider, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yılın ilk yarısında dövizdeki dalgalanmalar sebebiyle düşüşe geçtiğini bildirdi. 
 
Putin şu ifadeleri kullandı:
 
"2014 yılında karşılıklı ticaret hacmi %86 oranında artmıştı. Bu yılın ilk yarısında dövizdeki dalgalanmalar sebebiyle ticaret hacmimiz de olumsu etkilendi. "
 
-Mısır, Moskova ile askeri işbirliğini güçlendirmek istiyor
 
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, Mısır'ın Rusya ile askeri alanda işbirliğini devam ettirmeyi ve güçlendirmeyi planladığını bildirdi.
 
 
Abdülfettah el-Sisi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından şu açıklamayı yaptı:
 
 
" Askeri alandaki ilişkilerimizin gelişmesi ve güçlenmesinde ve terörle mücadele alanında ulaştığımız başarılardan dolayı duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim. Bu alandaki çalışmalarımızın devam etmesini ve işbirliğimizin gelişmesini umuyorum."
 
 
Mısır lideri açıklamalarına şu şekilde devam etti:
 
 
"Yakın Doğu'daki sorunların çözümündeki kararlarımız ve çıkarlarımızın benzediğini görmek çok güzel. Biz de Suriye krizinin barışsal yollardan çözülmesi gerektiğini düşünüyorduk. "
 
Mısır Cumhurbaşkanı Putin ile Irak ve Yemen'in durumunu görüştüklerini belirtti.