Putin, Mursi ile görüşecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısırlı meslektaşı Muhammed Mursi ile ilk kez BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) zirvesinin yapılacağı Güney Afrika’nın Durban kentinde 27 Mart’ta bir araya gelecek.

Putin, Mursi ile görüşecek
25 Mart 2013 Pazartesi 20:58 tarihinde eklendi.

 

 
Kremlin danışmanı Yuri Uşakov konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Uzun süreden bu yana Mısır yönetimi ile kişisel bir iletişimimiz yoktu. Mısır bölgesel gelişmelerde önemli rol oynuyor. Bu yüzden iki ülke lideri Durban’da bir araya gelmeye karar verdi.” dedi.
 
Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Suriye’de yaşanan gelişmelerin birinci elden müzakere imkanı olacağına değinen Uşakov, “Durban’da Suriye krizi öncelikli konular arasında olacak. Özellikle Putin-Mursi görüşmesinde ele alınacak…” değerlendirmesinde bulundu.
 
Rus ve Mısır liderleri turizm başta olmak üzere iki ülke ekonomik ve kültürel ilişkilerini de masaya yatıracak. Uşakov, Mısır’da yaşanan sorunlar nedeni ile bu ülkeye giden Rus turist sayısında kısmen azalma olduğuna dikkat çekti. 2012’de 2,5 milyon Rus turistin gittiği Mısır, Türkiye ve Çin’in ardından Ruslar için üçüncü tatil destinasyonu konumunda.
 
Rusya ve Mısır arasında toplam ticaret hacmi 2012’de yüzde 70 artarak 3,5 milyar dolara yükseldi. Rus petrol ve enerji şirketleri Mısır’ın petrol ve doğalgaz rezervlerinde yatırım planlıyor. 
 
BRICS zirve çerçevesinde bir yatırım bankasının kurulmasının kararının alınabileceğine değinen Uşakov, bölgesel ve uluslar arası sorunların detaylı bir şekilde müzakere edileceğini kaydetti.

CİHAN