Putin, Papa ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25-26 Kasım tarihlerinde gerçekleşen İtalya ziyareti çerçevesinde Vatikan’da Papa Francis’le bir araya geldi.

Putin, Papa ile görüştü
25 Kasım 2013 Pazartesi 23:21 tarihinde eklendi.

Görüşmede Suriye’de yaşanan sivil savaş, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşayan Hıristiyan nüfusun korunması ile ilgili konular ele alındı.

Putin’in sözcüsü görüşmenin çok başarılı geçtiğini, beklenenden iki kat daha uzun süre sürdüğünü belirtti.

Putin ve Papa birbirlerine özel hediyeler sundu. Vatikan dini lideri Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’e selamlarını iletmesini istedi.

Putin, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve diğer yetkililerle görüşmelerine devam edecek.

Vatikan’la resmi ilişkilerin kurulduğu Aralık 2009’dan bu yana Rusya, devlet başkanlığı düzeyinde üçüncü ziyaret gerçekleşiyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, 2000 ve 2003’te Papa II. John Paul’la ve 2007’de de Papa 16. Benedict’le görüşmüştü.

Putin’in Vatikan ziyaretinde; Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov ve diğer Rus yetkililer yer aldı. Görüşmelere Rusya Ortodoks Kilisesi'nden herhangi bir temsilci katılmazken, Rus liderin Papa’ya kiliseden herhangi bir mesaj iletmediği ifade edildi.

Soğuk Savaş döneminde gergin olan Rusya ile Vatikan ilişkileri son Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'un 1989 yılında Papa 2. John Paul'u ziyaretinin ardından yumuşamaya başladı. Ancak iki kilise arasında bin yıldır devam eden ayrılık nedeni ile Papa’nın Rusya ziyareti bugüne kadar gerçekleşmedi. İki kilisenin temsilcileri de bir görüşme yapabilmiş değil.


CİHAN