Putin, Rahman’la görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kış Olimpiyatları için Soçi’ye gelen Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’la ikili ve heyetler arası görüşmeler yaptı.

Putin, Rahmanla görüştü
06 Şubat 2014 Perşembe 18:59 tarihinde eklendi.


Tacikistan’da bulunan 201 nolu üste 7 bin Rus askeri görev yapıyor. 2014’de kira sözleşmesi dolacak üsle ilgili Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rahman geçen yıl 30 yıllık süre ile yeni sözleşme konusunda mutabakat sağlamıştı. Ekim ayında da parlamentolar anlaşmayı onaylamıştı.

Rusya’nın yurtdışında bulunan en büyük askeri varlığı ile ilgili Tacik hükümetinin yıllık 250 milyon dolar kira bedeli istediği iddia edilmiş, Kremlin kaynakları üssün ücretsiz olarak kullanılması konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

Moskova, Tacikistan vatandaşlarına Rusya ziyaretlerinde vize kolaylığı getirilmesini kabul etmişti. 8 milyon nüfusu bulunan Tacikistan’dan 800 – 900 bin kişi Rusya’da çalışıyor.

Tacikistan hükümetinin verilerine göre 2012’de Tacik vatandaşlarının Rusya’dan havale yaptıkları para miktarı 3,6 milyar dolar. Bu da ülke gayri safi milli hasılasının yarısına denk geliyor.

Rahman’la görüşmekten memnun olduğunu ifade eden Rus lider, Tacikistan’da bulunan Rus askeri üssünün askeri ilişkileri yeni bir aşamaya taşıdığını söyledi. Ticari, ekonomik ve insani ilişkilerin de önemine değinen Putin, “Tacikistan hiç şüphesiz Rusya’nın stratejik ortağı…” dedi.

Rusya’nın ülkelerinde bulunan askeri üssün modernizasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Rahman, Rusya ile stratejik ortaklığı yeni bir aşamaya taşıyacaklarını teyit etti.


CİHAN