Putin’den eşcinsel propagandaya ceza

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eşcinsel propagandaya çok ağır cezalar öngören yasayı onayladı

Putinden eşcinsel propagandaya ceza
30 Haziran 2013 Pazar 16:49 tarihinde eklendi.

Tüzel kişilik olarak yapılan propagandalarda cezalar 800 bin ruble (24 bin dolar) ile 1 milyon ruble (30 bin 500 dolar) arasında değişiyor. Bireysel propaganda yapanlar için cezalar 4 bin ruble (120 dolar) ile 5 bin ruble (150 dolar) arasında. Resmi görevliler için ise daha ağır cezalar öngörülmüş. 40 bin rubleden (1220 dolar) 50 bin rubleye (1530 dolar) kadar artabiliyor. 90 günlüğüne işten uzaklaştırma cezası da verilebilecek.

Medya ya da internet kullanılarak yapılan propagandalara ayrı cezalar var. Medyada propagandaya kişiler için bin 500 - 3 bin dolar, devlet görevlileri için 3 bin – 6 bin dolar ceza uygulanacak. Tüzel kişiler medya ya da internet aracılığı ile eşcinsellik propagandası yapması durumunda 1 milyon ruble (30 bin 500 dolar) ceza alacak.

Rusya, eşcinsel gösterilere karşı sert tutumları nedeni ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve insan hakları örgütleri tarafından eleştiriliyor.

Putin hafta içinde düzenlenen basın toplantısında getirilen cezalarla cinsel azınlıkların haklarının ihlal edilmediğini savundu. Putin, “Burada eşcinsellere bir kısım cezalar öngörmüyoruz. … Bu sadece çocuklarımızı bu tür bilgilerden korumak için. Bir çok ülke çocuklarını bu tür davranışlardan koruma ihtiyacı duyar. Buna Duma karar veriyor…” değerlendirmesinde bulundu.

Duma’da Ocak ayında kabul edilen yasaya 388 milletvekili destek verirken, sadece 1 vekil karşı yönde oy kullanmıştı.

Rusya Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin (VTsIOM) yaptığı çalışmaya göre ise Rusya halkının yüzde 94’ü eşcinsel propagandaya karşı çıkarken, yüzde 86 propagandaların cezalandırılması gerektiğini düşünüyor.

Avrupa’dan gelen tepkileri değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Hollandalı mevkidaşı Frans Timmermans’la görüşmesinde, eşcinsel propagandalara izin verilmesini talep eden tek bir uluslararası sözleşme olmadığını hatırlattı. Lavrov, Avrupa ülkelerini Rusya’da eşcinsel propagandalarla ilgilenmek yerine, Estonya ve Letonya’da Sovyetler Birliği’nden ayrıldıktan sonra vatandaş olamayan ve hakları çiğnenen Ruslarla meşgul olmaya davet etti.

St. Petersburg şehrinde dün yürüyüş yapmak isteyen eşcinsel vatandaşlara müdahalede bulunan polis, onlarca kişiyi gözaltına alırken, yürüyüşe de izin vermemişti.


CİHAN