"Putin’in sessizliği sürpriz"

Ukrayna’nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rusya’nın Rostov kentinde düzenlediği basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesindeki gelişmelerle ilgili sessiz kalmasının kendisi açısından sürpriz olduğunu söyledi.

Putinin sessizliği sürpriz
28 Şubat 2014 Cuma 20:27 tarihinde eklendi.


Basın mensuplarının Rus liderin sessizliği ile ilgili soruya cevap veren Yanukoviç, “Bu güzel soru. Vladimir Vladimiroviç Putin’in karakterini biliyorum. Hala sessiz olması benim açımdan sürpriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya lideri Putin’le telefonla görüştüğünü, yakın zamanda da yüz yüze görüşmeyi umut ettiğini ifade etti.

Rus lider ordunun teyakkuz halinde olması emrini verirken, Kiev’de göreve gelen yeni yönetimin meşruiyeti konusunda herhangi bir değerlendirmede bulunmadı. Rusya yanlısı askeri birlikler, iki gündür Kırım özerk bölgesinde hükümet binaları ve havalimanlarında kontrolü sağlıyor.

Ukrayna’da askeri bir müdahalenin düşünülemeyeceğini kaydeden Yanukoviç, “Bu süreçte herhangi bir askeri operasyon asla düşünülemez. Ben Rusya’dan herhangi bir askeri yardım talebinde bulunmadım.. Ukrayna toprak bütünlüğü korunmalı ve parçalanmadan kalmalı..” açıklamasında bulundu.

Rusya’ya kaçışında vatansever askerlerin yardımcı olduğuna değinen Ukrayna devrik lideri, “Vatansever askerlere teşekkür ediyorum.
Bana yardımcı oldular, benim hayatta kalmamı sağladılar…” bilgisini verdi. Yanukoviç, Rostov kentinde eski bir dostunun yanında olduğunu, ülkesinde güvenliğin sağlanması durumunda geri döneceği bilgisini verdi.

KIRIM UKRAYNA’NIN PARÇASI OLARAK KALMALI

Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olarak kalması gerektiğini savunan Yanukoviç, Ukrayna’nın meşru Cumhurbaşkanı olarak Kırım’ın Ukrayna devletinin toprak bütünlüğü içinde olması gerektiğini savundu.

Ukrayna devrik lideri ailesinin güvenliği konusunda endişe duyduğunu iletti. Yanukoviç, 21 Şubat’ta Almanya, Fransa ve Polonya dışişleri bakanları ile yapılan anlaşmanın geçerliliğini koruduğunu savundu.


CİHAN