RAHATLATAN haber !

Rusya’da faaliyet gösteren turizm işletmesi sahipleri Rubledeki düşüşün sektöre yansımalarını değerlendirdi. Rus turistlerin yaz tatili yapmaktan vazgeçmeyeceğini belirten turizmciler, sonuçları değerlendirmek için Mart ayına kadar beklemek gerektiğini vurguladı.

RAHATLATAN haber !
20 Aralık 2014 Cumartesi 23:51 tarihinde eklendi.
Rusya’da faaliyet gösteren turizm işletmesi sahipleri Rubledeki düşüşün sektöre yansımalarını değerlendirdi. Rus turistlerin yaz tatili yapmaktan vazgeçmeyeceğini belirten turizmciler, sonuçları değerlendirmek için Mart ayına kadar beklemek gerektiğini vurguladı.
 
Rubledeki krizin daha çok kış turizmi imkanı sunan ülkeleri vuracağını belirten uzmanlar, bu dönemde Türkiye’nin çok etkilenmeyeceğini fakat Tayvan, Mısır Dominik Cumhuriyeti gibi sıcak bölgelerin ve düşük bir ihtimalle İstanbul’un etkilenebileceğini söyledi.
 
“MÜŞTERİLERDE DÜŞÜŞ VAR AMA İPTALLER YOK”
 
My Travel Premium Genel Müdür Yardımcısı Maria Gordeeva, müşteri sayısında bir düşüş yaşadıklarını fakat herhangi bir iptalin yaşanmadığını belirterek şunları kaydetti: “Bu mevsimde genellikle Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Dominik Cumhuriyeti ve Maldivler tercih ediliyor. Çünkü şu anda oralarda hava sıcak ve şu an Türkiye sezonu değil. Yazın her şeyin düzeleceğini ve birçok kişinin Türkiye’yi tercih edeceğini düşünüyorum” dedi.
 
“TÜRKİYE BİRAZ DAHA RAHAT BİR KONUMDA”
 
Anex Tur CFO’su Ertem Salam ise, Rusya’daki krizin Rusya’dan çıkacak bütün turistleri etkilediğini ve başta Avrupa olmak üzere ciddi müşteri kayıplarının yaşanacağını ancak an itibari ile Türkiye’nin biraz daha rahat bir konumda olduğunu vurgulayarak: “Şu anda yılbaşı arifesinde olmamıza rağmen satışlarda çok ciddi bir düşüş var. İptal yok ama rezervasyonlarda çok ciddi bir düşüş var. Bu tüm destinasyonları bağlıyor. Bu kur artışlarından ötürü Rusya içi turizm çok cazip hale gelebilir. Dolayısı ile iç turizmin büyümesi ve beklenenden daha fazla artış göstermesi durumunda dış turizmdeki bütün destinasyonlar başta Avrupa olmak üzere ülke olarak biz de dahil olmak üzere etkileyecektir. Rusya’daki kriz Rusya’dan çıkacak bütün turistleri etkiledi. En ciddi kayıpta Avrupa’da yaşanacaktır. Mısır ve Türkiye belki biraz daha rahat bir konumda şu an itibari ile. Vize kolaylığı, fiyatların düşük kalması Avrupa’ya göre. Dolayısı ile daha çekici bir destinasyon olarak görünmekte. Yalnız sıkıntının boyutları büyür ve bu iş biraz daha devam ederse geçen yıl 4,2 milyon gibi Rus turist ağırlayan ülkemiz çok daha az sayıya ulaşabilir. Yüzde olarak söylemek gerekirse %30,40 hatta %50 düşüşler yaşanabilir. Çünkü Sayın Putin’in açıklamasında söylediği gibi bu iş öyle 1-2 ayda bitmeyecek. Daha uzun sürecek bir kriz ortamına kendimizi hazırlamamız gerek” dedi.
 
Vash Tur Yöneticisi Aida İmamova da şu ana kadar herhangi bir iptalin olmadığını ancak ofislerine giren müşteri sayısının azaldığını ve sadece Türkiye değil bütün diğer ülkelere yönelik talebin azaldığını belirterek: “ Daha önce planlarını yapıp turu alanlardan iptal eden olmadı. Onlar gidip tatillerini yapacaklar. Ancak bizimle gerek ofisimize gelerek, gerekse de internet üzerinden gelen rezervasyonlarda ciddi düşüş oldu. Özellikle kurdaki yükseliş şuanda az da olsa gelen müşterilerimizin Türkiye başta olmak üzere, Mısır ve Tayland’ı sormalarından oraya yönelimin artacağını düşündürüyor” dedi.
 
“YILBAŞINI EVLERİNDE GEÇİRECEKLER AMA YAZIN TÜRKİYE’YE AKIN EDECEKLER”
 
Luxury Turkey Genel Müdürü Mustafa Gül ise Rusların tatili bir lüks olarak değil bir ihtiyaç olarak gördüklerini belirterek, Rus vatandaşların her hâlükârda tatillerini bir şekilde yapacaklarını söyledi. Türkiye’nin şu aşamada çok fazla krizden etkilenmeyecek gibi göründüğünü vurgulayan Gül, Rusya geneline turizm sektörünün an itibari ile bir önceki yıla kıyasla %50-60’lara varan bir düşüş olduğunu tespit ettiklerini ifade etti. Rusların bu yılbaşını daha çok evlerinde geçireceğini, bunun Türkiye pazarı için artıları da olduğunu belirten Gül, şunları kaydetti:
 
“Maalesef Ruble çok ciddi bir şekilde değer kaybetti. Bu değer kaybının neticesinde de Rus vatandaşları yılbaşı döneminde daha çok evlerinde kalmayı tercih ediyorlar haklı olarak. Yılbaşı paketlerinde ciddi destinasyonlar vardı. Tayland, Mısır, Dominik Cumhuriyeti gibi kış destinasyonları bundan çok ciddi şekilde etkilendi. Ama Türkiye pazarı daha çok Mart’tan sonra başlayacağı için tahmin ediyorum ülke o tarihe kadar tekrar istikrara kavuşacak ve bizi çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Belki kış turizmi için tercih edilen İstanbul ve yaz için yapılan erken rezervasyonlar etkilenir ama genel anlamda Türkiye şuanda çok sıkıntı yaşamaz.''

DHA