Rahman: Cumhurbaşkanlığı seçimleri ciddi sinav

Tacikistan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri 6 Kasım 2013 tarihinde yapılacak. Seçim tarihinin açıklandığı 30 Ağustos’dan sonra bu konuyla ilgili devletin zirvesinden ilk açıklama geldi.

Rahman: Cumhurbaşkanlığı seçimleri ciddi sinav
07 Eylül 2013 Cumartesi 13:33 tarihinde eklendi.

Tacik basınına göre, Devlet Başkanı İmamali Rahman, henüz seçimlere aday olup olmayacağı yönünde bir açıklamada bulunmadı. Tacikistan bağımsızlığının 22. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene katılan Devlet Başkanı Rahman, seçimlerin genç Tacikistan demokrasisi için ciddi bir sınav niteliği taşıyacağını açıkladı.

Tacik lider, seçimlerin şeffaf, açık ve demokratik ortamda yapılacağını söyleyerek, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerini çatışma ve çekişme alanına dönüştürmeyelim. Adaylar kendi programlarını ortaya koysun, seçmenler serbest oy kullansın.” şeklinde konuştu.

Tacikistan’ın bağımsızlığını kazandığı ilk yıllardaki zorluklardan bahseden Rahman, çok sayıda kayıp verdiklerini söyledi. Tacik lider, ülkede meydana gelen iç savaşta 1 milyon kişinin mülteci durumuna düştüğünü, yüzlerce ev, okul, hastane gibi pek çok sosyal tesisin zarar gördüğünü kaydetti. İç savaşın ülke ekonomisine zararının 10 milyar dolar olduğunu kaydeden Rahman, bu zorlukları aşarak, bugünlere geldiklerini ve ülkeyi daha da inkişaf ettirmek için çok çalışmaları gerektiğini ifade etti.

1992 yılından bu yana Tacikistan'ı yöneten ve 1994'te ilk kez Cumhurbaşkanı seçilen Tacik liderin dördüncü kez bu göreve talip olacağı ifade ediliyor.

Tacikistan'da en son cumhurbaşkanlığı seçimleri 2006 yılında yapılmıştı. Seçimde Devlet Başkanı Rahman oyların yüzde 76,4'ü alarak, üçüncü kez devlet başkanlığına seçilmişti. Tacikistan'da devlet başkanlığı görev süresi yedi yıl.


CİHAN