Rakamlarla Avrupa Futbol Şampiyonası

Ukrayna ve Polonya'nın evsahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Futbol Şampiyonası'nı çeyrek final maçları dahil şu ana kadar 1 milyon 300 bin taraftarın izlediği açıklandı.

Rakamlarla Avrupa Futbol Şampiyonası
28 Haziran 2012 Perşembe 10:33 tarihinde eklendi, 1.029 kez okundu.

 

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Avrupa Şampiyonası ile ile ilgili seyirci rakamları ve maçlarında televizyon izlenme oranlarını yayınladı. Çeyrek final maçlarından sonra toplam seyirci rakamı 1 milyon 300 bin kişi olurken, maç başına seyirci ortalaması ise 45 bin 435 kişi olarak kayıtlara geçti. 
     
Statlarda yüzde 98.6'lık doluluk oranı
     
En çok seyircinin olduğu maç Kiev'de İsveç ile İngiltere arasında oynanan (D) Grubu karşılaşması oldu. Bu maçı 64 bin 640 kişi izledi. 
     
Polonya'da en çok taraftarın izlediği karşılaşma ise evsahibi Polonya ile Yunanistan arasında oynanan (A) Grubu karşılaşmasıydı. Bu maçı 56 bin 70 biletli seyirci stadyumda takip etti. 
     
UEFA, çeyrek final maçları da dahil stadyumlarda yüzde 98.6'lık doluluk oranına ulaşıldığını bildirdi. 
     
Taraftar alanı
     
Şampiyonada 23 Haziran Cumartesi gününe kadar (son 2 çeyrek final maçından önce) stadyum çevrelerine ve şehir merkezlerine kurulan taraftar alanlarında 4 milyon 900 bin kişi yer aldı. 
     
Taraftarların alanlara en çok ilgi gösterdiği tarih ise 16 Haziran Cumartesi günü oldu. Polonya Varşova'da (Yunanistan-Rusya) ve Wroclaw'da oynanan grup maçları öncesi alanlara 455 bin kişi gitti. 
   
 İsveç-Fransa maçının oynandığı 19 Haziran salı günü Kiev'de bulunan taraftar alanlarında ise 180 bin kişinin bulunduğu bildirildi. Bu rakam en çok taraftar toplayan, taraftar alanı olarak kayıtlara geçti. 
   
Yine aynı tarihte Donetsk'teki Donbass Arena'da oynanan İngiltere-Ukrayna maçını ise tüm taraftar alanlarında 273 bin 250 kişinin izlediği ifade edildi. 
     
-TV izlenme oranları- 
     
İngiltere ile İtalya arasında 24 Haziran Pazar günü oynanan çeyrek final maçı, Avrupa Futbol Şampiyonaları tarihinde en çok izlenme oranı sağlanan çeyrek final karşılaşması oldu. 
     
UEFA, henüz tüm yayıncı kuruluşlardan veriler alınmamasına rağmen, şimdiye kadar 20 yayıncı kuruluşu 100 milyondan fazla kişinin izlediğini ancak daha 100'den fazla kuruluştan da veri gelmediğini aktardı. 
     
İngiltere-İtalya maçını İngiltere'de 20.3 milyon kişi televizyonları başında izledi. Bu rakam TV başındaki İngilizlerin yüzde 67.8'sine tekabül ediyor. Ayrıca bu veri, 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'nde İngiltere'nin Portekiz'e yenildiği maçtan (20.7 milyon izleyici-yüzde 73.3 izlenme oranı) beri yakalanılan en yüksek oran olarak dikkat çekti. İngiltere-İtalya maçının ülkede izlenme oranı Prens Williams'ın düğünü (13.6 milyon kişi) ile İngiltere Kraliçesi'nin tahta çıkış yıldönümü kutlamalarını (14.7 milyon) geride bıraktı. 
   
 İtalya'da maçın izlenme oranı maçtan hemen önce yayınlanan Formula 1 Valencia Grand Prix'sinin yüzde 181 fazlası oldu. 21 milyon 800 bin İtalyan karşılaşmayı televizyon başında izledi. 
     
Şampiyonada en çok izlenme rekoru Almanya'dan geldi. Almanya'da Almanya-Yunanistan maçının televizyonda izlenme oranı yüzde 77.8 olarak kayıtlara geçti. 
     
Turnuvanın evsahiplerinden Polonya'nın 12 Haziran Salı günü Rusya ile oynadığı karşılaşmayı 16.2 milyon kişinin televizyon başından izlediği bu rakamın da ülke rekoru olduğu belirtildi. 
     
Sosyal medyada şampiyona
     
UEFA, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın sosyal medya ayağıyla ilgili verileri de yayınladı. UEFA'nın ''Euro 2012'' adlı facebook sayfasını 750 binden fazla kişinin ziyaret ettiği ve goller, maç öncesi ve sonrası haberler gibi konuları takip ettikleri belirtildi. 
     
UEFA'yı Twitter'da da 142 bin 500 kişi takip etti. UEFA'nın açtığı ''#EURO2012'' konu başlığıyla ilgili olarak saniyede 7 twit atılırken, ''UEFA.com''un paylaşımlarını günde ortalama yaklaşık bin 500 kişi retweet (yeniden paylaşım) yaptı. 11 Haziran'da ise bu rakam bin 936 olarak kayıtlara geçti.