'Rakı sofrasında konuşan adam lazım değil'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'yle başkanlık yarışına girdiği olağanüstü kurultayda konuşuyor. Kılıçdaroğlu, kendisinden önce konuşan diğer başkan adayı İnce'nin 'parti sağa kayıyor' eleştirisine yanıt veriyor.

Rakı sofrasında konuşan adam lazım değil
05 Eylül 2014 Cuma 12:46 tarihinde eklendi, 1.164 kez okundu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partiyi, rakı sofralarında Türkiye'yi kurtaranlardan temizleyeceğini belirterek, "Rakı sofralarında Türkiye'yi kurtaran adamlar var. Bunlardan partiyi temizleyeceğiz. Bana, çalışan adam lazım. Rakı sofralarında çalışan adam değil." dedi. 
 
CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi'nde yapılıyor. Burada konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP için Atatürk'ü dışlayan, elitist, devleti yönetme kapasitesi olmayan, çağdaş olmayan bir parti dendiğini hatırlattı. 
 
"CHP çağdaştır, yiğittir, genlrinde Kuvay-i Milliye vardır." diyen Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin 'İkinci büyük devrimi yapacağız" sözlerini hatırlatarak, CHP'nin, 3 büyük devrimin altında imzası olduğunu vurguladı. Bunları; "Cumhuriyeti kurmuştur, çok partili rejimi ve sosyal demokrayisi getirmiştir." olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, "İkinci devrime değil 4. devrime hazırlanıyoruz. Bu da özgürlük ve demokrasi devrimidir." ifadelerini kullandı. 
 
CHP'nin sağa kaymadığının altını çizen Kılıçdaroğlu, "Sosyal demokratlar, eskiden sadece paylaşmaktan söz ederdi, şimdi önce üreteceğiz sonra paylaşacağız diyoruz. Herkesin işi, evi, arabası olsun. Bunu söylediğimiz için mi sağcı olduk? Birileri yılbaşını arkadaşlarıyla kutlarken, bu arkadaşınız CHP Genel Başkanı olarak Soma'da yerin yüzlerce metre altında madencilerle kutladı. Taşeronlaşmayı Türkiye'nin gündemine getiren kim? CHP iktidarında kamuda taşeron işçilik olmayacaktır, herkes sendikalı işçi olacaktır. Esnaf, CHP'ye genelde mesafelidir ama biz bu mesafeyi kapatmaya niyetliyiz. Esnaf kardeşlerimize şunu da söylüyorum, nasıl işçi işini kaybeder, işsizlik sigortasından gelir desteği alırsa, işini kaybeden esnaf kardeşimizi de aynı olanağı sağlayacağız." diye konuştu. 
 
"RAKI SOFRASINDA KONUŞAN ADAM İSTEMİYORUM"
 
Mazotun 1.5 lira olacağı sözünü verdiğini, aile sigortası vaadinde bulunduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, bu projeler üzerinde yeni çalışmalar yaptıklarını ve yakında açıklayacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "CHP'ye 'elitist bir parti' diyorlar. Elit olmak ayrı, elitist olmak ayrı. Seçkinlere saygım vardır. Ama elitist olanlar var. Rakı sofralarında Türkiye'yi kurtarırlar. Bana, çalışan adam lazım, rakı sofralarında konuşan adam değil. Her şey genel başkandan beklenmez, proje üreteceğiz, adam gibi çalışacağız. Ben Dersimli Kemal'im, elitizmi reddediyorum. İnsanıma aşığım ben, siyasetten sadece bir şey bekliyorum; bu millete hizmet etmek. Dersim'in küçük bir köyünde doğdum. 7 kardeşiz. Annem ve en büyük ablam okuma yazma bilmez. İçlerinde üniversiteye giden tek kişi benim. Ben Cumhuriyet çocuğuyum. Haram lokma yemedim, hep helalin peşinde oldum. Halkıma hizmet etmeyi namuslu bir görev bildim. Benim kitabımda kul hakkı yemek, hırsızlık yoktur."
 
"BEN KENAN EVREN ATATÜRKÇÜSÜ DEĞİLİM" 
 
"Kemal Kılıçdaroğlu, seçildikten sonra baskıcı olmaya başladı." eleştirilerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Kimse bana demokratlık dersi vermesin, kimse de kusura bakmasın, demokrasinin ne olduğunu bilirim, disiplinin de ne olduğunu bilirim. Düne kadar sustum, doğru ama sabah mikrofonu gören koşa koşa gidip CHP'yi eleştirirse, kimse kusura bakmasın buna izin vermeyeceğim. Eğer benim genel başkanlığım döneminde o tüzük değişikliği olmasaydı, yeni bir genel başkan adayı çıkamazdı." değerlendirmesinde bulundu.
 
"Biz demokrasiden yanayız. Ama demokrasi kaos demek değildir. Bir siyasi partiye üye olduktan sonra o siyasi partinin kurallarına uyarsınız artık. Sizi o kurallar bağlar. Ya bağlanırsınız veya ayrılırsınız. Arada başka seçenek yok." diyen Kılıçdaroğlu, "Ben Kenan Evren Atatürkçüsü değilim. Ben gardrop Atatürkçüsü de değilim. Diyor ki; 'ben Atatürkçüyüm, partide bana yer vermediniz.' Kişiye özel Atatürkçülük mü olur? Otur masa başına Atatürk edebiyatı yap, biz o Atatürkçülerden değiliz. Özgürlük ve bağımsızlığı savunmaktır Atatürkçülük." şeklinde konuştu.
 
"PARTİ AĞALARINI SİLECEĞİM"
 
"'CHP sağa kayıyor sözünü' ben merkezli sol anlayış söyletiyor. 'Ben varsam CHP var, yoksam yok' diye düşünüyorlar, CHP kimsenin tekelinde değil." diyen Kılıçdaroğlu, "Parti ağalarını sileceğim, demokrasiyi madem ki bu ülkeye biz getirdik, partiye de getireceğim. 500 kişinin aidatını yatırıp, gelin bana oy verin diyen zihniyeti sileceğiz. Bir sendika ağaları var, bir de parti ağaları var. Parti ağalarını da sileceğim. CHP geçmişiyle yüzleşemez diyorlar, niye yüzleşmeyelim? Geçmişimizle gurur duyuyoruz. İlk kez Anayasa Mahkemesi'ni telaffuz eden, hukukun üstünlüğünden söz edeniz, korkmayacağız. Yoksukluk edebiyatıyla solculuk olmaz. Ben daha fazla yoksulum, ben solcuyum, yok öyle bir şey. Halkıma açık çağrıda bulunuyorum, sen oy versen de vermesen de senin hakkını savunuyorum ben." dedi.
 
Kılıçdaroğlu, CHP'nin iktidar olması için ise şunları söyledi: "Çok başlılık değil, güçlü liderlik olmalı. Örgütsel birliktelik olmalı. Tek adamcılık değil, uyum içinde çalışan inançlı kişilerin birlikteliği olmalı." 
 
CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda, genel başkan adayları Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce'nin konuşmalarını bitirmesinin ardından, kurultay çalışmalarına saat 14.30'a kadar ara verildi. Aranın ardından saat 14.30'da genel başkanlık seçimleri yapılacak.