Ramazan Akyürek neden tutuklandı

Hrant Dink soruşturmasında adliyeye sevk edilen Ramazan Akyürek’in tutuklanmasına sebep olan olayların detayları belli oldu. Hakim gerekçeleri tutuklama kararına tek tek yazdı.

Ramazan Akyürek neden tutuklandı
28 Şubat 2015 Cumartesi 07:55 tarihinde eklendi.
Hrant Dink soruşturmasında adliyeye sevk edilen Ramazan Akyürek’in tutuklanmasına sebep olan olayların detayları belli oldu. Hakim gerekçeleri tutuklama kararına tek tek yazdı.
Hrant Dink'in öldürülmesi ile ilgili ihmali olduğu gerekçesiyle tutuklanan Ramazan Akyürek'in tutuklanma gerekçesi belli oldu.
 
İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi tarafından verilen tutuklama kararında Akyürek'in tutuklanmasına sebep olan olaylar özetle anlatıldı. Kararda Dink cinayeti sonrasında İstanbul emniyet Müdürlüğü'nde bakanlar ve emniyet görevlilerinin bulunduğu bir ortamda Ramazan Akyürek'in cinayet ile ilgili bilgisi olmasına rağmen bilmiyormuş gibi davrandığı belirtildi. 15 Aralık günü, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Dink suikastı kapsamında kamu görevlilerinin ihmaline ilişkin soruşturmada ifade vermişti. Dink suikastı gerçekleştiğinde Belçika'da olduğunu ve suikastı haber aldıktan sonra İstanbul'a döndüğünü söyleyen Cerrah, "İstanbul'a geldikten sonra direkt olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki makama geçtim. Makamımda İçişleri Bakanı Abdulkadir Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, MİT Bölge Başkanı, İstanbul Alay Komutanı, İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve İstanbul Valisi Muammer Güler orada idi. Bakanlarımız bana cinayetle ilgili son gelişmeleri sordular (…) O sırada İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek orada olduğu için bu konuda sizde herhangi bir bilgi, belge, gelişme var mı diye sordum. Akyürek "yok" dedi." İfadelerini kullanmıştı. İşte bu ifade Akyürek'i yaktı.
 
RAMAZAN AKYÜREK TUTUKLANDI - TIKLAYIN
 
Hakim tutuklama kararına bir başka gerekçe ise Cinayet günü olan 19 Ocak 2007 günü Muhittin Zenit isimli polise polis muhbiri Erhan Tuncel'i aratarak cinayet bilgilerini teyit ettirmesi yapıldı. Zenit savcılık ifadesinde amirlerinin kendisini yem olarak kullandıklarını iddia etmişti.
 
Kararda cinayet ardından Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı sorgu sayfasından Hrant Dink linkinin kapatılması da gerekçe olduğu belirtildi. Dink suikastının işlendiği dönemde Malatya İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde PKK, Organize Suçlar, ve Toplumsal olaylar masalarının amiri olarak görev yapan Emniyet amiri Loğoğlu, savcılıkta ifade vermiş, İstihbarat Ağı üzerinden online giriş yaparak Hrant Dink dosyasını sorguladığını anlatmıştı. İncelemesinde Ramazan Akyürek imzalı tüm istihbarat raporlarını gördüğünü anlatan Emniyet Müdürü, bu sırada Yasin Hayal'in telefon numarasına ulaşarak Hayal ile ilgili de data kayıtlarından sorgulama yaptığını fakat Dink dosyasına baktıktan hemen sonra İstihbarat Daire Başkanlığı'nca Dink'e ait İDB kayıtları kapatıldığını Bir daha da İDB kayıtlarından Dink dosyasına giremediklerini kaydetmişti.
 
Mahkeme kararında Akyürek İstihbarat Daire Başkanı'yken İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak'ın sahte sahte isimle İBDA-C soruşturması kapsamında dinlenmesinin de tutuklama gerekçesi olduğu kaydedildi. Akyürek'e bu çerçevede "Resmi belgede sahtcilik suçu da" yöneltildi.
 
Osman Hayal'ın takip edildiği bilirkişi raporuyla belirlenmesine rağmen olayı soruşturan müfettişlere aksi yönde yazı yazdığı bir başta tutuklama gerekçesi oldu. Kararda, dosyada dinlenen diğer şüpheli ve tanık beyanlarından cinayet olayına ilişkin en azından ihmali davranışlarının bulunduğuna yönelik kuvvetli suç delillerinin bulunduğu, mevcut delillerle tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu kaydedildi.

Sabah