Ramazan'da et sevenlere iyi haber

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği : "Kırmızı et fiyatı artmayacak, aksine düşecek"

Ramazanda et sevenlere iyi haber
27 Temmuz 2011 Çarşamba 10:32 tarihinde eklendi.

 

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TKEÜMB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Güney Marmara Temsilcisi Şaban Çetizli, Türkiye'de kesime hazır 1 milyon 120 tane dananın bulunduğunu belirterek, ramazan ayında kırmızı et fiyatlarının artmayacağını aksine düşeceğini söyledi.
 
Çetizli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, et fiyatlarının ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte bazıları tarafından yukarı çekilmeye çalışıldığını belirtti.
 
Türkiye'de et üretiminin çok, tüketimin ise az olduğunu dile getiren Çetizli, şöyle konuştu:
 
"Et tüketimini artırmamız gerekiyor. Tüketici beklenilen ölçüde ete talep göstermiyor. Talep olmayınca et sektörü fiyat bulamıyor. Büyük işletmecilerin oynadığı oyunlar, köylü üreticinin bitmesine yöneliktir. Yetkililerin bunu dikkate alması gerekiyor. Devletin ilgili yetkilileri, 'dana kesimi 15 lira, kasapta et 20 lira, yemin çuvalı 25 lira' desinler. Bu şekilde fiyatlar sabit olursa üretici kalkınır."
 
-"RAMAZANDA ETİN KESİMİ 14 LİRA OLUR"-
Türkiye'de yeterli sayıda hayvan bulunduğunu ve ithalata gerek olmadığını ifade eden Çetizli, "Bu memlekette kimse 'hayvan yok' diyemez. Türkiye'de kesime hazır 1 milyon 120 adet dana var. Bu memleketin dışarıdan gelecek ete de ihtiyacı yok" dedi.
 
Çetizli, şu anda kesim fiyatının 15 lira olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
 
"Et fiyatları ramazan ayında sanıldığı gibi artmayacak, hatta düşecek. Ramazanın ortalarında etin kesimi 14 lira olur. Çünkü ete talep yok. Kasaplarda 20-22 lira arasında satılan kıymanın kilosu, büyük marketlerde 17-18 lira arasında değişiyor. Kesim fiyatı 15 lira iken bu kadar ucuza kıyma satılamaz. Kıyma, bugünkü şartlarda 20 liranın altında satılamaz. Satan da zarar eder, kimse bu şekilde çalışamaz. Hangi kasaba gidilirse gidilsin, kıyma 20-22 lira arasında değişiyor. Kesim fiyatlarına göre bu fiyatlar da normaldir. Besiciler ve hayvan üreticileri olarak dana kesimlerinin 15 liradan aşağıya inmesini ve zarar etmesini istemiyoruz. Üreticinin desteklenmesini istiyoruz."