Rastgele ilaçlama arıları telef etti

Antalya'nın Finike ilçesi Menevşelik Mahallesi'nde arı telefi yaşandığı belirtildi. Arıcı ise yaşanan toplu ölümlerin zirai ilaçlamadan kaynaklandığını, arıların 10 gün önceden zehir almaya başladığını belirtiyor.

Rastgele ilaçlama arıları telef etti
25 Nisan 2013 Perşembe 15:41 tarihinde eklendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, bu tür olaylarda arıcıların kuruma gelip bilgi vermesi gerektiğini vurguladı. Bölgede kaçak arıcıların da bulunabileceğini bildiren müdürlük, arı ölümleri yaşayan arıcıların müracaat etmeleri durumunda girişimde bulunacaklarını kaydetti. 

 
Bu tür bilginin kendilerine gelmediğini belirten Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, “Biz çiftçilerimizi, zaten ilaçlamaları akşam üzeri veye akşam yapmaları konusundu anonsla bilgilendiriyoruz. Böyle bir durum var ise arıcı ilgili kuruma müracaat etmeli.” dedi.
 
Gündüz yapılan ilaçlamaların bal arılarına zarar verdiğini belirten gezgin arıcı Adem Kösem, rastgele ilaçlama yüzünden arılarının telef olduğunu söyledi. Kösem, “Portakal bahçesinde 60 kovan arım var. Her kovandan en az 2 çerçeve arı telef oldu. 28 yıldır arıcılık yapıyorum. Bir hafta sonra bal sağma işlemi başlayacak. İçim acıdı. Bu arı ölümleri, bal üretimini mutlaka etkileyecektir.” diye konuştu.
 
Arılar sayesinde portakallarda döllenme olduğunu dile getiren Kösem, sabah kovanların başına geldiğinde gözlerine inanamadığını belirtti. Kovan çevresinde binlerce arıyı ölü bulduğunu vurgulayan Kösem, “İlaçlamaların gece yapılması lazım. Arılar gündüz portakal çiçeklerinden polen topluyor. Geçen gün akşam ilaçlama yapan çiftçileri gördüm. Keşke herkes bu duyarlılıkla ilaçlama yapsa.” diye konuştu. 

CİHAN