"Rayiç bedellerini yüzde 50'ye indirdik"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, 2B rayiç bedellerini yüzde 50'ye indirip taksit imkanı sunulduğunu belirterek, Maliye Bakanlığı ile son bir çalışma daha yapacaklarını söyledi.

Rayiç bedellerini yüzde 50ye indirdik
13 Mart 2013 Çarşamba 19:18 tarihinde eklendi.

 

 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, genel başkan yardımcısı olduktan sonra ilk defa Alanya ilçe teşkilatını ziyaret etti. Partililere yönelik konuşan Çavuşoğlu, vatandaşların 2B rayiç bedellerini Başbakan ile milletvekillerinin belirlemesi gibi isteklerin olduğunu belirterek, ne Başbakan ne de milletvekilinin devlet arazisinin fiyatını belirlemesi gibi bir tespitinin mümkün olmadığı gibi yasalara aykırı ve suç olduğunu dile getirdi. 
 
İktidara geldiklerinde 2B yasasının çözülmesi konusunun önlerine geldiğini hatırlatan Çavuşoğlu, 2005 yılında çıkartılan yasa ile vatandaşlara o zamanın şartlarına göre arazi tapularını vermek istediklerini kaydetti. Ancak CHP'nin konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürünce iptal olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymak zorunda olduklarını belirtti. Daha sonra tekrar kadastro ve planlama çalışmaları yaptıklarını ifade eden Çavuşoğlu, 31 Aralık 1981'den önce orman vasfını yitirmiş alanların tespitinin belirlenmesi için tekrar yasayı çıkardıklarını söyledi.

Bu süreç içerisinde rayiç bedellerin belirlenmesinden sonra vatandaşlardan ciddi şekilde tepkiler geldiğini dile getiren Çavuşoğlu, vatandaşların demokratik haklarını kullanarak bazı gösterilerde bulunduğunu belirtti. Buna saygı duyduklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Üslupta veya kişilere yönelik eleştirileri kabul etmesek de vatandaşımızın demokratik hakkı. Vatandaşlara bunu vermek için gerekli çalışmayı yapmak bizim görevimiz. Meclis'in de görevi buna uygun yasayı çıkarmak. Zaten bu yasayla ilgili vatandaşlarımızdan gelen tepki ve istekleri dikkate alarak bazı değişiklikler yaptık. Rayiç bedelleri tarım alanlarında yüzde 50'ye düşürüldü. Taksit sayısını da 3 yıldan 5 yıla uzattık. Mücavir alanlara girmeyen yerleri de 6 yıl taksitlerle ödenmesini sağladık." dedi.
 
Son rayiç bedellerin belirlenmesinin ardından vatandaşlardan tepkiler geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, rayiç bedelleri belirleyenin uzmanlar olduğunu açıkladı. Rayiç bedellerin fiyatının belirlenmesinde itirazları değerlendirerek Maliye Bakanlığına ilettiklerini belirten Çavuşoğlu, geçtiğimiz pazartesi günü 10 saat aralıksız tüm il ve ilçelerden gelen şikayetleri anlattıklarını kaydetti. Çavuşoğlu, "2B konusunda şu gerçeğin de kabul edilmesi gerekiyor. Fiyatı normal olan da yüksek ve düşük olan da itiraz ediyor. Burası 2B arazisi ve nihayetinde devletindir. Vatandaşlar burayı yıllarca kullanınca burayla özdeşleşiyor. Yıllar sonra tapu isterken bir de bedel ödemek zorunda kalıyor. Bu da vatandaşımızın kolay kabulleneceği bir şey değil. Buralar 75 milyonun malı ve mülküdür. Bedava vermek mümkün değil. Bir de vatandaşımızın birikmiş parası olmayınca en düşük 
fiyat da olsa göreceli olarak yüksek geliyor. Zaten taksit sayısının artmasının nedeni de budur. Ayrıca bankalardan kredi alması için gerekli çalışmalar yapılıyor. Biz gayret sarfetmeye devam ediyoruz. Maliye Bakanlığı ile son bir çalışma daha yapıyoruz. Umut vermek için söylemiyorum. Onlarla tekrar bir araya gelerek çalışmaları eğerlendireceğiz." diye konuştu.

CİHAN