Recep Akdağ kararı yorumladı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kendisinin de arasında bulunduğu kabinedeki 4 bakan değişikliğini resmi temaslarda bulunduğu Macaristan'da öğrendi.

Recep Akdağ kararı yorumladı
24 Ocak 2013 Perşembe 23:20 tarihinde eklendi, 1.361 kez okundu.

 

Recep Akdağ, kararı saygıyla karşıladığını ifade etti. 
 
Recep Akdağ bakanlık görevinin son toplantısını Macaristan'da yaptı. Akdağ, Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanlığı'nda düzenlenen Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 2. Dönem Toplantısı'na başkanlık etti.
 
Bakan Akdağ burada yaptığı konuşmada, Türkler ve Macarların tarihlerinin en etkin döneminde birbirleriyle kaynaşmış, aynı zamanda ortak Asya geçmişine sahip iki millet olduğunu ifade etti. Macaristan'ın yetişmiş iş gücü ve lojistik alandaki önemini vurgulayan Akdağ, Türkiye'nin ise riski göze alabilen cesur iş adamlarına sahip olduğunu, Macar ve Türk işadamları arasındaki ortaklıkların geliştirilmesinin önemini vurguladı.
 
Bakan Akdağ, konuşmasın söyle sürdürdü: “Türkiye Avrupa Birliği’ndeki en genç nüfusa sahip. Şayet bu iş gücünü iyi yetiştirebilirsek, avantaja dönüşecektir. Biz de bunun için çalışıyoruz. Macaristan'da ortaklıklar kurulmalı. 3. ülkelerde yatırımlar ve ortaklıklar gerçekleştirilmeli. Türkiye aynı zamanda büyük bir tüketici potansiyeline sahip. Bu var olan durumu Macarlarla ortak avantaja dönüştürmeliyiz. Açık çek veriyorum. Yatırım için bizden talepte bulunun. Türkiye ve Macaristan'da sizlerin hizmetkarı olmaya hazırım. Türkiye ve Macaristan'ın dış ticaretleri toplamı 600 milyar dolar. Türkiye Macaristan arasındaki dış ticaret hacmi ise 2 milyar dolar. 2015 yılına kadar 4 milyar dolar dış ticaret yapmayı hedef koyduk. Risk alarak böyle yabancı ülkelerde iş yapanları kahraman adlediyorum. Üretmek için insanın isteği olması lazım. Bizim de var. Türkçe'de bir ata sözü vardır, şeker var, un var, yağ var, öyleyse neden helva yapmıyoruz. Helvanın yapılabilmesi için biz hükümet olarak ocağı yakmaya hazırız.”
 
Toplantının eş başkanlığını yapan Macaristan Dış İlişkiler ve Dış Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Devlet Sekreteri Peter Szijjarto da Macaristan ve Türkiye arasındaki yıllık yaklaşık 2,5 milyar dolar olan ticari hacmin çok az olduğunu, bu rakamın kısa süre içinde 5 milyar dolara yükselmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Szijjarto, "Geçtiğimiz yıl 41 Macar şirketi Türkiye'de yatırım yaptı. Çok daha fazla Türk şirketini Macaristan'a yatırım yapmaya davet ediyorum" diye konuştu.
 
Bakan Akdağ, Budapeşte'de resmi ziyaretinde Türk ve Macar işadamları ile de bir araya geldi. Budapeşte Le Meridien Hotel'deki Türk Macar İş Formu değerlendirme toplantısında kısa bir konuşma yapan Akdağ; ''Bu ziyaretimiz her iki ülkenin zenginliğinin ve refah seviyesinin artırılmasına vesile olacaktır.'' dedi. Bakan Akdağ, toplantıda konuşmaktan ziyade Türk işadamlarını dinledi, notlar aldı.
 
Değerlendirme toplantısında Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz dört konuda taleplerini iletti. Şahbaz, Macaristan'da 300 Türk sermayeli şirket ve Türkiye'de 41 Macar sermayeli şirket bulunduğunu, Türkiye ve Macaristan arasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) anlaşması olmadığıni, kendi ülkesine geri dönmek isteyen işadamlarının yıllarca ödemiş oldukları primlerini talep edemediklerini aktardı. İkinci konunun, Macaristan'da hala bir Din Ataşeliği’nin ihdas edilmediğini ifade eden Şahbaz, “Türkiye dışında 155 ülkede 6 milyon Türk yaşamakta. Türkiye'ye her ne vesile ile kendi araçları ile seyahate geldiklerinde, araçlarını beyan etmeleri ve altı aydan fazla duramamaları buna benzer sıkıntılarla karşılaşıyor olmaları. Dördüncü konu ise Macaristan'da Türk ehliyetlerinin sadece altı ay kullanılabiliyor. Bu konuların çözümü konusunda ilgi bekliyoruz” dedi.
 
Bakan Akdağ'da Türk işadamlarının taleplerini dinleyip not aldı. 
 
Toplantıya, T.C Budapeşte Büyükelçisi H.Kemal Gür, Macaristan Ankara Büyükelçisi Dr. Hovari Janos, Büyükelçi Istvan Szabo, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, DEİK Türk Macar İş Konseyi Başkanı ve Macaristan Kütahya Fahri Konsolosu İsmet Güral, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Dr.H. Mustafa Palancıoğlu, T.C. Budapeşte Ticaret Müşavirleri Evrim Demirci Soranlar, Fatma Seda Sevgi, Abdi İbrahim İlaç AŞ'den Nezih Barut, Koçkaya Holdig'den Alpaslan Kaya ve Dialogus Platform Dernek Başkanı Ömer Almak hazır bulundu.

CİHAN