"Rehine sayısı 49 değil"

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) rehin aldığı kişi sayısının 49 olmadığını iddia ettiğini belirterek, "İçerideki rehine sayısı, Türk vatandaşı sayısı 49 değil.

Rehine sayısı 49 değil
20 Eylül 2014 Cumartesi 15:29 tarihinde eklendi.
Rakamları tekrar gözden geçirmemiz lazım. Baştan bu yana 49 rakamı gidiyor ama saydığımız zaman bebekler dahil olmak üzere 49 olmadığını iddia ediyorum" dedi. Oran, rehinelerin kurtulması ile ilgili farklı açıklamalar yapıldığını, Başbakan Davutoğlu'nun bu konuda konuşma yasağı getirmesi gerektiğini savundu.
 
CHP Bolu İl Başkanlığı'nı ziyaret ederek basın toplantısı düzenleyen Umut Oran, IŞİD'in rehin aldığı konsolosluk görevlilerinin Türkiye'ye getirilmesinin mutluluk verici olduğunu söyledi. Oran, rehine sayısının belli olmadığını ifade ederken şöyle konuştu:
 
"Basın kuruluşları rakamı 49 olarak geçiyor şu an. Basın kuruluşları bu rehineleri parmak hesabı saysın. Bizim içeriden aldığımız bilgilere göre aileler son 2-3 haftadır rehineler tarafından aranıyordu. Bu pazarlıklardan aileler haberdardı ve bu sürecin kısa sürede biteceğini söylüyorlardı. Ama içerideki rehine sayısı, Türk vatandaşı sayısı 49 değil. 49 denilen kişilerin içerisinde Iraklı olarak çalışanlar da, bordroya dahil olmayan geçici olarak çalışan veya orada tesadüf eseri bulunanlar da var. Rakamları tekrar gözden geçirmemiz lazım. Baştan bu yana 49 rakamı gidiyor ama saydığımız zaman bebekler dahil olmak üzere 49 olmadığını iddia ediyorum." 
 
REHİNE OLAYIYLA İLGİLİ KONUŞMA YASAĞI KOYSUN
 
Konsolosluk görevlilerinin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili Başbakan Davutoğlu'nun 'Konuşma yasağı' getirmesi gerektiğini savunan Oran, şöyle devam etti:
 
"Bu olayla ilgili hükümet ya konuşmasın, ya da konuşma yasağı getirsin ve başbakan konuşsun. Çünkü kafalarımız karışıyor. Erdoğan çıkıp 'Bu bir operasyon' diyor. Davutoğlu çıkıp 'Burada çatışmasız şekilde bir temas var' diyor. Bir pazarlık var demeye çalışıyor. Başbakan Yardımcısı Arınç çıkıp diyor ki; 'MİT'e madalya takmak lazım.' İçlerinden bir milletvekili de çıkıp bu işin içinde CIA olduğunu söylüyor. Başbakan'ın bu konuda bir yasak getirmesi lazım. Burada doğru bilgileri aktaracak sadece başbakanın konuşması, kimsenin rol çalmaması lazım. İzin vermemeleri lazım. O rehinelere kavuşmanın sevincini yaşayalım. 101 gün bizim bu yurttaşlarımız nerede kaldı? Bu vatandaşlarımızı neden kaptırdık? Aylar öncesinden bilgiler, istihbarat, MİT'in raporları vardı. Olaydan bir gün önce orada bulunan yabancı bir firmanın personeli tahliye ediliyor, fakat bizim yurttaşlarımız tahliye edilmiyor. Davutoğlu, 'Bu planlı operasyon' dedikleri operasyonda yurt dışındaydı ve tribünden olayı izledi. Operasyonu direkt olarak yönetmediğini görüyoruz." 
 
"TBMM OLAĞANÜSTÜ TOPLANMALI"
 
Oran, bölgedeki sıcak gelişmeler nedeniyle TBMM'nin olağan üstü toplanması gerektiğini, bölgede ve dünyada bir savaşın sürdüğünü, Irak ve Suriye'deki savaştan kaçanların sınırlarımıza geldiğini ülkeye girdiklerini kaydederek şöyle dedi:
 
"Sınırdaki köyler bu terörist örgüt tarafından basılıyor. Korkunç bir savaş var. Bu savaşta bir koalisyon grubu da yer alacak, orada bombalayacaklar. Bizim hükümetimiz de baktığımızda bir takım görüşmeler yaptı. ABD ve başka ülkelerle görüştü. Bizim bu süreçten haberimiz yok. Türkiye bir savaşın ortasında, sınırlarında savaş var. TBMM, ana muhalefet partisi ve muhalefet partileri bu süreci basından takip ediyor. Böyle bir şey olamaz. TBMM'yi bu nedenle olağanüstü toplantıya davet ediyoruz. Tampon bölge neresi olacak ve buna kim karar veriyor. Bunların hepsinin konuşulması ve tartışılması lazım."