Rekor için Van Gölü'ne dalacak

Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, 1-2 Haziran tarihlerinde, Van Gölü'nde yapacağı rekor denemesi ile bölgenin simgesi olan İnci Kefali'nin zorlu yaşamına dikkat çekecek.

Rekor için Van Gölüne dalacak
11 Nisan 2013 Perşembe 15:13 tarihinde eklendi, 1.244 kez okundu.

 

Van Gölü'nün ayrı büyüsü olduğunu belirten Ercümen, "Van Gölü 1650 metrede dolayısıyla irtifada zorluk derecesi çok yüksek bir dalış. Oksijen az, su sodalı" diye konuştu.
 
Van Gölü'ndeki inci kefalinin zorlu göç yolculuğuna dikkat çekebilmek amacıyla dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, Van Gölü'nde rekor dalış denemisi yapacak. Van Valiliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına Van Valisi Münir Karaloğlu, milli sporcu Şahika Ercüment, YYÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, su altı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan katıldı.
 
Ercümen, inci kefalinin zorlu göç yolculuğuna dikkat çekebilmek için, bu yıl 31 Mayıs'ta başlayacak olan ve bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek İnci Kefali Kültür ve Sanat Festivali'nde rekor denemisi de yapacak. Van Gölü'nde paletsiz, değişken ağırlık ile 55 metre olan dünya göl dalışı dekorunu kırmayı hedefleyen ercümen, aynı zamanda 1650 metrelik rakımda rekor deneyen ilk sporcu olacak. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) ve Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu (CMAS) resmi hakemlerinin gözetiminde yapılacak dalış ekstrem su kalitesi nedeniyle dünyanın en zor dalışlarından biri olacak.
 
UZMAN EKİPLER DESTEK OLACAK
 
Ercümen, riskli olan bu dalışın yönetimini uzman bilim ekibiyle birlikte yürütecek. Başta Sualtı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan ve YYÜ Su Ürünleri Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı, İstanbul Üniversitesi Çapa Sualtı Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Şamil Aktaş ve ekibi rekor denemesinde milli sporcuya destek olacak. Ercümen, geçen yıl Van'a geldiklerinde böyle bir dalışa karar verdiklerini belirterek, "Buraya geldikten sonra inci kefali ile tanıştım. Ve onun inanılmaz mücadelesi bana ilham verdi. İnci Kefali'nin göçü beni çok heyecanlandırdı. Van aşık oldum diyebilirim. Ve dünya rekorunu burda kırmayı hedefledik" diye konuştu.
 
VAN'IN PLAKASINI YAZACAK
 
Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Gölü'nde, dünya göl dalışı olan 55 metre rekorunu kırmayı hedefleyen Ercümen'in Van'ın plakası olan 65'i de yazmayı hedeflediğini söyledi. Vali Karaloğlu, şöyle konuştu:
 
"Bizim hedefimiz 65 metre. Van plakasını yazmayı hedefliyoruz. Biz milli sporcumuzu bu rekor dalışını yapacağı Van'da bizde valilik olarak destekliyoruz. Ercümen, rekor dalışı öncesi gelip kamp yapacak. 2 bin 700 rakımda antreman yapıyor. 2 gündür Keşiş Yaylası'na çıkıyor. Bölgemizin tanımıtım ve 'Van Denizi'nin ve inci kefalinin nazaralara sunulması için bu dalış önemlidir. İnşallah burdan çok güzel bir rekor denemeside gelecek." 
 
Van Valisi daha sonra Şahika Ercümen'e hazırlanan Van Denizi Sağlık ve Güzellik İksiri adı verilen Van Gölü suyu hediye etti.

DHA