Rektörden 'içki yasağı' açıklaması

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, CBÜ Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğüne ait alakart restoranda içki satışının yasaklandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Rektörden içki yasağı açıklaması
02 Mayıs 2011 Pazartesi 14:10 tarihinde eklendi.

 

Pakdemirli, yaptığı açıklamada, üniversitenin Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğüne ait Alakart Restoran'da önceki dönemden bu yana içki satışının yapıldığını belirterek, “Ancak içki stoklarını tükenmesi üzerine satın alma personelimiz yaptığı piyasa araştırmasında, üniversiteye ait restoranda içki satma belgesinin olmadığı ortaya çıktı” dedi.
 
Pakdemirli, satınalma personelinin 2 ay önce yaptığı piyasa araştırması sırasında yetkili firmalardan “Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) belgeniz yok, dolayısıyla sistemde kaydınız olmadığı için kurumunuz ismine direkt içki satışı yapamayız” şeklinde yanıt alındığını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Bunun üzerine konu hakkında araştırma başlatılmıştır. Bu konu ile ilgili geçmiş yönetim kurulu kararlarımız ve belgelerimiz incelenmiş ve iş yeri ruhsatımıza ulaşılamadığı için belediyeden ruhsat ile ilgili bilgi alınmasına karar verilmiştir. üniversitemiz resmi yazı ile Manisa Belediye Başkanlığına müracaat ederek, Rektörlük Merkez Yeleşkesi'nde Alakart Restoran'ın işletilmekte olduğunu ve restoranımızda alkollü içki satışı yapılmasına yönelik içkili iş yeri ruhsatımızın olup olmadığını sorulmuştur. Manisa Belediye Başkanlığından bize gelen cevabi yazıda alkollü içki satış ruhsatımızın olmadığı kaydedilmiş ve İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 30/d maddesine göre 'Okul binalarına 100 metre mesafe içinde içkili yer bölgesi tespit edilemez' hükmü dolayısıyla olumsuz görüş bildirilmiştir.”
 
KANUNSUZ İŞ YAPAMAYIZ”
 
Pakdemirli, Manisa CBÜ'ye bağlı Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğünün tüm birimlerinin de 2011 mali yılı itibariyle kapsamının genişletilerek, Sayıştay Kanunu ile denetim kapsamına alındığını, bu nedenle bu işletmelerin de iş ve işlemlerin mevzuata uygun yürütülmesi gerektiğini anlattı.
 
Pakdemirli, Sosyal Tesisler Yönetim Kurulunun 1 Nisan'da yaptığı toplantıda, denetim kurulu raporu ve belediyeden gelen olumsuz görüş yazısı ile birlikte değerlendirme yaptığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Bunun sonucunda ruhsatımızın bulunmaması ve yetkili satıcılar tarafından TAPDK kapsamında kurumumuza içki satışının yapılamaması nedenleriyle daha önceden kurumumuza farklı firmalara fatura edilerek usulsüz yapılan alkollü içki alımının bu şekilde uygun olmadığına karar verilerek söz konusu alkollü içki bölümünün faaliyeti sona erdirilmiştir. Rektörlüğümüze bağlı tüm birimlerimizde yapılan faaliyetler, yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülmektedir. Daha önceden usulsüz yapılan bu uygulamanın bazı basın yayın organlarınca sadece içkinin yasaklanması gibi lanse edilmesi, gerçeği yansıtmamaktadır. Olayların çarpıtılma girişimleri, iyi niyetli yaklaşımlar olarak değerlendirilmemektedir.”