RES tartışması karakolda bitti

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde iki rüzgar enerjisi santrali kuracak olan şirketin bugün yol açmak için çalışmalara başlaması tepkilere neden oldu.

RES tartışması karakolda bitti
18 Nisan 2015 Cumartesi 16:10 tarihinde eklendi.
Yol için tapulu arazisine izinsiz girildiğini ileri süren Bayram Ali Kayacan ve yakınları çalışmaları engellerken, yaşanan sert tartışma polis merkezinde sona erdi. Taraflar birbirlerinden şikayetçi oldu.
 
Bodrum'un Yalıkavak ve Akyarlar Mahalleleri birer rüzgar enerji santrali (RES) kuracak olan Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. bugün sabah Yalıkavak Mahallesi, Sandıma Tepesi'ne iş makinalarını götürüp, yol açmak için çalışma başlattı. Şirketin izinsiz olarak, tapulu arazisine girip 30 metrelik yol açtığını ileri süren 70 yaşındaki Bayram Ali Kayacan, tepki gösterdi. Sandıma Köyü sakinlerinin de destek verdiği Kayacan ve yakınları ile şirket yetkilileri arasında sert tartışmalar yaşandı. Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Bertan Korkmaz'ın gözetimindeki 6 işçinin yol çalışmasına devam etmesi engellendi. Tartışmanın uzaması üzerine olayların daha fazla büyümemesi üzerine polis, iş makinesinin çalışmasını durdurdu. Tarafların tartışması, birbirlerinden şikayetçi olmaları üzerine Yalıkavak Polis Merkezi'nde sona erdi.
 
"TAPULU ARAZİME NASIL GİRERLER"
 
Beş çocuk ve beş torun sahibi Bayram Ali Kayacan, "5 dönüm arazimi 1900 lira gibi komik bir rakamla kamulaştırdılar. Dava açtım. Mahkemede, 'Satılık arazim yok. Bu arsanın metrekaresi bile bundan daha fazla eder' dedim. 8 Mayıs'ta duruşmamız var. Dava sürerken, arazimin kamulaştırma tescili yapılmadan iş makinesı ile girdiler. Tapusu halen benim üzerimde. Bu arsa bana ait, kimseyi sokmam. Arazime izinsiz giren şirket yetkilileri ve işçilerden şikayetçi oldum" dedi.
 
"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK"
 
Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu Sözcüsü Avukat Remzi Kazmaz da "Dağ başında adeta eşkiyalık taslıyorlar. Yanlarındaki personelin biri, 'Avukatım' diyor, dakikalarca konuşup açıklama yapıyor. Ardından bu kişinin avukat olmadığı ortaya çıkıyor. Yalan dolan, binbir tezgahla köylünün halen üzerinde görülen tapulu arazisine girerek tecavüz ediyorlar. Mahkeme sonuçlanmadan tapu tescilleri yapılmadan o arazilere giremezler. Suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.
 
Olayın duyulmasının ardından Bodrum Belediyesi'nin CHP'li meclis üyeleri Refik Ülgen, Mecit Poyraz ve bir grup Yalıkavaklı polis merkezinin önüne gelerek köylüleler ve çevrecilere destek verdi.
 
"HUKUĞA SAYGILIYIZ İNŞAATA DEVAM EDECEĞİZ"
 
Hukuğa saygılı olduklarını belirten Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Bertan Korkmaz ise "Kamulaştırmayı biz yapmadık. Şu anda bizim o arazilere girerek çalışma hakkımız var. Ancak bugün çalışmamız engellendi. Yapacağımız yatırım engellenmek isteniyor. Sonuçta kimsenin fazla konuşmasına gerek yok mahkemeler gerekli kararı verecektir. Ancak bizim şu anda işe başlamamızı engelleyecek bir yasa veya mahkeme kararı bulunmamaktadır. Yatırımı yapmaya devam edeceğiz. Biz de kendilerinden şikayetçi olduk" diye konuştu.
 
Polisin, çevreci ve köylülerden 30, şirket görevlilerinden ise 6 kişinin ifadelerine başvuracağı öğrenildi.