Responsive Tasarım Nedir?

Responsive web tasarım demek duyarlı ve uyumlu bir tasarım anlamına gelmektedir.

Responsive Tasarım Nedir?
21 Kasım 2016 Pazartesi 15:05 tarihinde eklendi, 1.250 kez okundu.

Responsive web tasarımı demek duyarlı ve uyumlu bir tasarım anlamına gelmektedir. Son dönemlerde responsive kelimesini de pek çok kez duymuş olduğunuzu biliyoruz. Bu tasarım ilk önceki tarihine baktığınız zaman 2010 yılında kullanılmaya başlanmış olduğunu görebilirsiniz. Son birkaç dönemde de tüm dünyada kullanıldığı gibi ülkemizde de oldukça favori olduğunu görebiliyoruz.
 

Hükümdar bilişim olarak bizler responsive tasarıma sahip olan bir web sitesinin aynı zamanda mobil ve de tablet cihazlarla da rahatlıkla kullanıldığını görebilmekteyiz. İnsanların birçoğu internete bu cihazlar içerisinden giriyor. Responsive tasarım sayesinde de bu cihazlardan girildiğinde yazıların ve de görsellerin boyutları da yeniden şekillenerek mobil uyumlu bir hale dönüşüyor. Responsive tasarımlarda 3 ana madde geçerlidir. Bunlar masa üstü tablet ve mobil versiyonlardır. Bu üç çeşit cihazla da web sitesine giriş yapıldığında tüm yazı ve görsellerin ölçekleri de ona göre ayarlanmaktadır.
 

 Bildiğiniz üzere internet sitelerine mobil cihazlardan girildiğinde bazı sitelerde görüntüleme ya bozuktur ya da hiçbir şeyi anlayamazsınız. Yani kullanıcının burada güçlük yaşadığını fark edersiniz. Eğer ki masa üstü değil de bu diğer cihazlardan giriş yapıldığında o zaman bu bahsettiğimiz durumlar oluşuyorsa kullanıcı ne okuduğundan ne de gördüğünden hiçbir şey anlamayacaktır. Bu aslında sizin hitiniz içinde çok önemli olacaktır. Responsive ya da mobil uyumlu olmayan bir web tasarım sitesi rakiplerine karş her zaman birkaç adım geride olacağı için de ziyaretçilerin bu siteyi tercih etmemelerine neden olacaktır. 
 

Responsive sitelere mobil cihazlardan giriş yapıldığında. Sitenin içeriğindeki menülerde aynı zamanda şekilde değiştirecekler ve yukarıdan açılacak bir versiyona dönüşecektir. Beraberinde bunu her şey yani fontlar ve imajlarda takip edecektir. Kullanıcı bir şeye bakmak isterken ya da okumak isterken zoom yapmak zorunda kalmayacaktır.