Restoran artıkları barınak hayvanlarına yemek oluyor

İzmir 1. Kordon’daki işletmelerin yemek artıklarını ambalaj atıklarından ayrı toplayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıl başından bu yana 10 tona yakın yemek artığını hayvan barınaklarına ulaştırdı.

Restoran artıkları barınak hayvanlarına yemek oluyor
02 Haziran 2013 Pazar 12:21 tarihinde eklendi, 1.555 kez okundu.

İzmir 1. Kordon’daki işletmelerin yemek artıklarını ambalaj atıklarından ayrı toplayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıl başından bu yana 10 tona yakın yemek artığını hayvan barınaklarına ulaştırdı. Büyükşehir yetkilileri, restoranlara giden vatandaşlara “yemek artıklarının içine kürdan atmayın” uyarısında bulundu.

Belediye, 1. Kordon’daki iş yerlerinin mutfak atıklarını toplayarak, hem önemli bir çevre sorununu hallederken, aynı zamanda barınaklarda misafir edilen hayvanları besin değeri yüksek gıdalarla beslemeye başladı. Belediyenin Kordon İşadamları Derneği, Özmüşler Atık Yönetimi ve Çevre Danışmanlık Hizmetleri A.Ş ile ÇEVKO Vakfı’yla birlikte yürüttüğü proje kapsamında, ocak ayından bu yana yaklaşık 10 ton yemek atığı barınak hayvanlarına ulaştırıldı.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Katı Atık İşletmeler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen proje çerçevesinde, Cumhuriyet Meydanı ile Liman arasındaki güzergah boyunca yer alan 94 işletmenin evsel atıkları ayrı ayrı toplanıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanan yemek artıkları, belediyenin sınırları içindeki köpek barınaklarına teslim edilirken, ambalaj atıkları ise anlaşmalı firma tarafından toplanarak geri dönüşüme gönderildi.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ikili toplama sistemiyle hem barınaklardaki hayvanlar için örnek bir çalışma yapıldığını hem de katı atık dönüşümünde çevre adına örnek bir girişime imza atıldığını belirtti. 1. Kordon’daki evsel atıkların daha önce diğer atıklar gibi Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne gönderildiğini hatırlatan yetkililer, ocak ayından bu yana mutfaklardan çıkan atıkları ayrı toplamaya başladıklarını ve bu uygulamadan tüm paydaşların memnun olduğunu söyledi. Büyükşehir yetkilileri ayrıca, restoranlarda yemek yiyen vatandaşlara önemli bir uyarıda bulundu: “Lütfen kullandığınız kürdanları yemek artıklarınızın içine atmayın! Onu yiyen hayvanlara ciddi zarar verebilirsiniz.”


CİHAN