Resulzade Moskova’da anıldı

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti (1918-1920) Mehmet Emin Resulzade’nin 130.doğum yıldönümü Rusya’nın başkenti Moskova’da kutlandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatı üzerine dünyanın çeşitli ülkelerinde Resulzade’nin 130. doğum yıldönümü kutlamaları yapılıyor.

Resulzade Moskovada anıldı
01 Şubat 2014 Cumartesi 12:25 tarihinde eklendi, 1.249 kez okundu.

Moskova Prezident Oteli’nde düzenlenen anma törenine Rusya Azerileri Diaspora Kongresi (VAK) Moskova Çevre Bölge İcra Başkanı Araz Mürseliyev, VAK İcra Başkanı İlgar Hacıyev, Resulzade Cemiyeti Başkanı Fizuli Ferecov, Azeri diplomat ve diaspora üyeleri katıldı. Gecede konuşan Resulzade Cemiyeti Başkanı Ferecov, Resulzade’nin Azerbaycan için hayatının sonuna kadar mücadele ettiğini kaydetti.

Ferecov, “Çarlık rejimi ve daha sonra Sovyet yönetimine başkaldıran Resulzade mücadelesini yurtdışında da devam ettirdi. O ilk kez Azerbaycan’a bağımsızlık kazandırdı. Üç renkli bayrağımız onun eseri. Bugün bu bayrak Azerbaycan’ın en ana bağımsızlık simgelerinden biri.” dedi.

RESULZADE AZERBAYCAN’IN BAĞIMSIZLIĞINI BEYNİMİZE KAZDI

Resulzade’nin 20. yüzyılın önemli tarihi şahsiyetlerinden biri olduğunu ifade eden VAK Moskova Çevre Bölge İcra Başkanı Mürseliyev, “Resulzade bize bağımsızlığı armağan etti. Beynimize bağımsızlığımızı büyük harflerle yazdı. Azerbaycan halkı bu önemli tarihi sayfasını asla unutmamalı! Resulzade aynı zamanda Türkiye’nin tarihinde de önemli rol oynadı. Mezarı şu anda Ankara’da, Türk halkı her zaman Resulzade’yi saygıyla anıyor.” şeklinde konuştu.

Resulzade uzmanı olarak tanınan Bakü Devlet Üniversitesi akademisyeni Doç. Dr. Nasiman Yakublu, Resulzade’nin tarihi mücadelesini anlatarak, “Bolşevik devriminden önceki yıllarda Bakü’de saklanan Josef Stalin’e Resulzade defalarca yardımcı oldu. Fakat Stalin SSCB yönetiminin başına geçince Resulzade’nin ailesini Kazakistan’a sürdü. Çoğu aile üyesi feci şekilde sürgünde hayatını kaybetti.” dedi.

Törende Resulzade’nin hayatını anlatan sinevizyon gösterisi sunuldu ve tiyatro oyunu sahnelendi.
 


CİHAN