Reuters'a PKK boykotu

Piyasa oyuncuları haberlerinde PKK'lı teröristlere 'isyancı' diyen Reuters'a boykot uygulamaya karar verdi. Birçok kişi ajansa yorum ve söyleşi vermeyecek

21 Ekim 2011 Cuma 09:38 tarihinde eklendi.

 

Uluslararası haber ajansı Reuters'ın terör örgütü PKK'ya yönelik tavrı piyasa oyuncularından tepki görmeye başladı. Oyuncular her haberinde PKK'lı teröristler için "rebel" yani "isyancı-asi" ifadesini kullanan PKK'ya sadece "örgüt" diyen haber ajansına boykot uygulamaya karar verdi. 
 
Boykota göre banka ve piyasa oyuncuları, PKK'nın terör saldırısı sonrası geçtiği haberlerde "terörist" yerine "isyancı" ifadesini kullanmakta ısrar eden Reuters'a yorum ve söyleşi vermeme kararı aldı. Büyük bankaların Hazine birimleri başta olmak üzere piyasa oyuncuları, terörist ifadesi kullanılmaya başlanana kadar Reuters ajansından gelen söyleşi ve yorum alma taleplerine olumsuz yanıt vermeyi planlıyor.
 
ORGANİZE HAREKET 
Reuters, Türkiye'de Merkez Bankası ihale bilgilerini piyasaya geçen piyasaları takip eden yerli ve yabancı yatırımcıların en sık kullandığı haber ajansı. Yıllardır piyasada ilk kez bu kadar büyük bir tepki oluştuğuna dikkat çekilirken, bu tepki hareketine kimlerin katılıp katılmayacağı da merakla bekleniyor. Tepki hareketinin başta organize bir hareket olmadığını ancak sonra çok ciddi katılım geldiği belirtiliyor. Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da haber ajansına tepkisini dile getirmişti. Erdoğan, "BBC ve Reuters, her ikisinin Türkiye'deki PKK terör örgütünü bir milis olarak ilan etmesini kınıyorum ve lanetliyorum" demişti.
 
FİLİSTİNLİLERE 'TERÖRİST' DEDİ
REUTERS sözcülerinden alınan bilgiye göre haber yazımında terörist ifadesi kullanılmıyor. Direkt açıklamalarda terörist ifadesi kullanılıyor. Yapılan açıklamada ayrıca küresel editöryel politikalar nedeniyle hiçbir gruba ya da kişiye terörist ifadesi kullanılmadığının altı çizildi. Ancak Reuters geçtiğimiz mart ayında Filistinliler için 'terörist' ifadesini kullanmış ve bu da büyük tepkilere neden olmuştu.