Reyhanlı sınırında arbede: 1 yaralı

Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı köyünde, sınır boyuna duvar yapılmasına tepki gösteren köylüler ile hudut birliğindeki askerler arasında arbede çıktı.

Reyhanlı sınırında arbede: 1 yaralı
17 Kasım 2013 Pazar 19:50 tarihinde eklendi.

Tartışmada bir köylü yaralandı. Zeytinliklerinin duvarın diğer tarafında kaldığını belirten köylüler, sınırdan 500 metre içeriye duvar çekilmesinin mantığının toprakları Suriye'ye bırakmak anlamına geldiğini savunuyor.

Olay bugün akşam saatlerinde Kuşaklı köyünde yaşandı. Sınır boyunca açılan hendek dışında duvar çekilmesi ile ilgili çalışma yapıldığını söyleyen köylüler buna tepki gösterince askerler ile köylüler arasında tartışma çıktı. Reyhanlı'nın sınır köyü olan Kuşaklı'da tartışma sırasında Reşat Cemiloğlu isimli köylü ayağından yaralandı.

Olaya jandarmanın müdahale etmesinden sonra sakinleşen köylüler evlerine döndü. Kuşaklı köyü muhtarı Hasan Cemiloğlu, yaptığı açıklamada; Evimde oturuyordum. Amcamın oğlu zeytinliğine giderken askerler ateş açıp ayağından yaraladı. Olay üzerine jandarma komutanını aradım bana olay büyümesin diye, olay yerine git dedi.

Burada bulunan çocukları toparlamaya çalışıyordum. Parkamı indirip muhtar olduğumu söyledim. Asker, bunun üzerine yere diz çökerek iki el ateş etti. Bende ne yapılmaya çalışıldığını sordum. Köylümü evine göndermek için geldim. Sınırda bulunan tankın namlusunu Suriye'ye çevireceği yerde Kuşaklı köyüne çevirdi. Yarın olayı tüm dünyaya şikayet edeceğim. Sınırda ateş edildiği, bomba atıldığı sırada çocuklarımız korkuyor.

Devletler bir karış toprak için savaş çıkarırken sınırın 500 metre köye yakın yerine duvar çekiyorlar. Zeytinlerimiz diğer tarafta kaldı. 25 yıldan bu yana kaçakçılığın bitmesini isteyen köy halkı olarak sınırın yanında bulunan tarlanın çiftçilere verilmesini istedik. Ankara'dan gelen heyete de anlattım.

Köylülerden Musa Cemiloğlu da, bugüne kadar, koyunlarını otlatmak için 50 dilekçe verdi, olumlu cevap alamadı. Duvar çekilince zeytinlerimiz Suriye tarafında kalacağı gibi, bu toprakları da Suriyeliler rahatlıkla kullanacaklar. Bizim ekmemize izin verilseydi en az 1000 aile geçimini topraktan çıkarırdı. Bizim çocuklarımız olan askerler bizi vuruyor." dedi.


CİHAN