Reyhanlı'da Çerkesler, Soçi'de olimpiyata karşı

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde yaşayan Çerkes kökenliler, yüzbinlerce Çerkes'in kanının aktığını söyledikleri Rusya'nın Soçi kentinde Dünya Kış Olimpiyatları'nın yapılmasına karşı çıktı.

02 Şubat 2014 Pazar 17:38 tarihinde eklendi.
 
Reyhanlı Çerkes Derneği'ne üye yaklaşık 100 kişi, Cilvegözü yol kavşağında düzenledikleri eylemde Dünya Kış Olimpiyatları'nın 7-23 Şubat 2014 tarihleri arasında Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleşmesini istemediklerini söyledi. 'Soçi'ye hayır' sloganlarının atıldığı eylemde, Çerkesler ellerinde Çerkesya bayrakları sallarken, Türkçe ve Çerkesce yazılı 'Rusya Çerkes soykırımının hesabını verecek. İntikam değil, adalet istiyoruz. Soçi'ye hayır' dövizleri açtı.
 
Dernek Başkanı Uğur Pihava, Soçi'nin Çerkeslerin kadim başkenti olduğunu ve bu nedenle de atalarının kanı ve kemikleri üzerinde olimpiyat yapılmasını istemediklerini belirtti. Uğur Pihava "1763-1864 yıllarında, 100 yılı aşkın sürede Rus savaşında, dengesiz güçlerin hakim olduğu ortamda Çarlık Rusya'sı tarafından uygulanan soykırım ve ardından gelen sürgünle 1,5 milyon Çerkes Osmanlı coğrafyasına sürüldü" dedi.
 
Çerkesler olarak, intikam değil, adalet istediklerini ifade eden Pihava, "Savaşa karşıyız, dünya halklarının kardeşliğinden yanayız. Rusya'dan talebimiz ise 'soykırım tanınsın, uluslararası zeminde Çerkeslerin kayıtsız şartsız anavatanlarına dönmeleri sağlansın, Soçi'de olimpiyat yapılmasın" diye konuştu.
 
'BAŞBAKAN ERDOĞAN KATILMASIN'
 
Başkan Pihava, olimpiyatların açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağını öğrendiklerini, bunu istemediklerini dile getirdi.
 
Pihava, "Soykırım ve sürgün felaketini yaşamış Çerkes halkı olarak, Başbakanımız Erdoğan'ın temsil ettiği vatandaşlarını düşünerek değerlendirmesini ve bu organizasyona en azından Almanya Cumhurbaşkanı ve benzerleri gibi bir tavır alarak katılmamasını talep ediyor ve bekliyoruz. Bunu halkımız adına kendisinden istiyoruz. Soykırım topraklarında yanacak olan olimpiyat ateşi oyunlar tarihinde kara leke olarak geçecek, olimpiyatların spor barış, kardeşlik ruhu büyük bir yara alacaktır" dedi.

DHA